I dag (8/2) gjorde landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ett ytterst märkligt uttalande i Ekot. Den nya livsmedelsstrategin ska enligt honom inte innehålla något om att minska köttkonsumtionen. Det är lite pinsamt med en landsbygdsminister som inte vet något om klimatet.

► LÄS MER: "Det lagas för mycket kött i tv, SVT"

Det råder ingen tvivel om att minskad köttproduktion är viktigt för att rädda klimatet. En femtedel av alla koldioxidutsläpp kommer från kött. Köttkonsumtion i Sverige har ökat med 41 procent sedan 1990 och det är framför allt det importerade köttet som ökar. Att Sven-Erik inte vill göra något åt klimatet är kanske vad man förväntar sig från sossegubbar, men att han inte ens vill lyfta ett finger för att stärka svenska köttbönders konkurrenskraft genom att minska andelen importerat kött visar på anmärkningsvärt låga ambitioner.

Det mest häpnadsväckande i Sven-Eriks uttalande är detta: “Inte den typ av pekpinnar inte”. Det är provocerande att förlöjliga hela den politiska rörelsen som vill ha starkare politiska styrmedel mot köttkonsumtion med att vara jobbiga moraltanter.

Vill du inte ha pekpinnar? Men ge oss kraftfull politik då! Att inte ta fram politik för minskad köttkonsumtion är att utelämna alla de som bryr som om planetens fortlevnad till att använda just pekpinnar. Det är ett svek från en regering som säger sig vilja ta klimatansvar.

► LÄS MER: "Rasism och köttätande går hand i hand"

Vi måste förändra mycket i vårt samhälle för att undvika en enorm klimatkris. Vi måste åka mindre bil, konsumera mindre kött och prylar och flyga mindre. Den förändringen kan man nå på två olika sätt. Antingen gör man det genom politik: att med skatter, subventioner, förbud och andra incitament skapa mer hållbara mönster. Eller så gör man det genom att skuldbelägga och pekpinna människors vardagsval. Det senare är både tråkigare och mindre effektivt. För att undvika pekpinnar måste mål om minskad köttkonsumtion in i livsmedelsstrategier.

Hanna Lidström

Klimatpolitisk talesperson Grön Ungdom

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset