Är det någon mer än jag som stör sig på att affärerna knappt tar kontanter längre?, skriver Kajsa Ekis Ekman.
Är det någon mer än jag som stör sig på att affärerna knappt tar kontanter längre?, skriver Kajsa Ekis Ekman.

Sverige är det land i Europa där bankerna har mest makt, men de lyder inte under demokratin och vi har ingen insyn i hur de sköter sina affärer. När de väl krisar har vi blivit så beroende av dem att vi inte har något annat val än att rädda dem med våra skattepengar, skriver Kajsa Ekis Ekman.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Är det någon mer än jag som stör sig på att affärerna knappt tar kontanter längre?

Visst, det minskar rånrisken och är bekvämt för dem, men samtidigt: du får inget fritt val, alla dina köp loggas och om du är skuldsatt är hemlös eller saknar personnummer är det svårt att ens få ett bankkort. Lagen säger visserligen att kontanter ska accepteras vid betalning, undantag kan ske genom avtal.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: Varför bildar vi inte en nordisk union?

Men det skiter många i, och vet ni varför? För Sverige är det land i Europa där bankerna har mest makt. Våra banker är de enda som fortfarande åtnjuter fullt statligt stöd, vi har bara fyra storbanker som äger hela marknaden och våra skulder till dem är bland de högsta i världen. Vi har gett dem makten över alla våra köp, våra bostäder och pensioner. Vi kan inte ens logga in på Försäkringskassan utan ett bank-id, och vår relation till det offentliga går således genom det privata. Bankerna vill att vi ska lämna kontantsamhället därför att då får de makten över pengarna – medan riksbanken har ensamrätt på att trycka sedlar, kan banken lätt göra nya digitala pengar.

Problemet är att bankerna är privata företag som ägs av kapitalister. De lyder inte under demokratin och vi har ingen insyn i hur de sköter sina affärer. När de väl krisar, har vi blivit så beroende av dem att vi inte har något annat val än att rädda dem med våra skattepengar.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: Det är dags att lämna EU

Den här processen – att allt fler områden i livet underkastas bankerna – kallas finansialisering. I dagarna kom rapporten ”Finansialiseringen av Sverige: på väg mot nästa kris?” av Claes Belfrage och Markus Kallifatides. De skriver att Sveriges ekonomi är inte längre exportledd, utan skuldledd: ”Hushållens skulddrivna konsumtion håller de ekonomiska hjulen snurrande medan produktivitetsutvecklingen klingar av.”

Frågan är inte om krisen kommer, utan när. Att institutioner som inte är demokratiska har makt över samhället är både farligt och odemokratiskt.

Det finns två vägar ut. Antingen minskar vi bankernas makt. Bort med dem från vårt boende, våra dagliga inköp och vår pension.
Eller så måste de hamna under demokratisk kontroll.

Plus: Maradonas facebookkonto. Fotboll, gamla klipp, politik och ingen reklam som hos vissa andra sportkändisar.

Minus: Högerns valfusk i Honduras.

Kajsa Ekis Ekman

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Kajsa Ekis Ekman

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset