Det var en ung val i nedre tonåren. Kaskeloten dog när den inte kunde smälta all plast och magsäcken exploderade, skriver Kajsa Ekis Ekman.
Det var en ung val i nedre tonåren. Kaskeloten dog när den inte kunde smälta all plast och magsäcken exploderade, skriver Kajsa Ekis Ekman.

Vad som händer är ett brott. Det är ett stort brott. Kanske har det inte funnits något större brott än det vi begår just nu, skriver Kajsa Ekis Ekman.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

En kaskelot har dött på spanska kusten efter att ha ätit 29 kilo plast. Valen var redan död då den strandade i Cabo de Palos. Några grannar som var ute och tog en morgonpromenad kände stanken och närmade sig det jättelika djuret. Det var en ung val i nedre tonåren. När experterna skar upp magen fann de 29 kilo plastpåsar, bitar av fisknät, plastburkar och en gul bensindunk. Kanske hade djuret trott att bensindunken var en fisk som gick att äta. Kaskeloten dog när den inte kunde smälta all plast och magsäcken exploderade.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: Talar du Brooklyndialekt gäller inte samma regler

Det är det sorgligaste, att vi dödar världen med vår onödighet. Sakta kvävs oceanerna, regnskogarna kan inte hålla mer koldioxid och börjar ånga giftig gas, bin tystnar och sälar svälter ihjäl. Det är en stor sak. Det är en jättestor sak! Kanske har det inte funnits någon större sak. Och anledningarna är så futtiga, så futtiga. Plastgranar, fjärrstyrda helikoptrar som inte fungerar, semestrar utan mening, påsar som plastar in påsar som plastar in påsar som plastar in torra ostar. Att det är detta som förstör världen får mig att känna en känsla som gråt är ett för litet uttryck för.

Kaskeloten har funnits i 25 miljoner år. Den har den största hjärnan av alla djur på jorden. Den ammar sina barn i två år och honorna samarbetar för att skydda barnen. Den blir ungefär lika gammal som människor och påminner om oss på många sätt, då vi inte heller kan smälta plast.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: Varför varnade ingen om Madsen?

Vad som händer är ett brott. Det är ett stort brott. Kanske har det inte funnits något större brott än det vi begår just nu. Hur kommer forskarna från andra planeter att kunna förstå sig på det när de anländer för att studera resterna av oss? En så unik chans, en planet med perfekta förutsättningar för liv, kanske den enda! 8,7 miljoner olika arter av olika organismer, alla så invecklade. Om jorden ändå förstördes av en komet, eller ett hjältedåd! Inte för detta – att några få rika ville bli ännu rikare, förslavade folk som tillverkade miljarder fidgetspinners, forslade dem runt jorden och släppte ut så mycket avgaser att ingen längre såg stjärnorna, och sedan efter en månad var det aldrig någon som rörde sina fidgetspinners mer.

Kajsa Ekis Ekman

Plus: Att det äntligen blir flygskatt. Det skulle ha hänt redan 2006 om inte flyglobbyn placerat representanter i alliansen.

Minus: Varje timme flyter så mycket skräp in till kusten i Bohuslän att det kan fylla fem badkar till brädden.

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Kajsa Ekis Ekman i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset