Kapitalets vinst är också en skatt – utan välfärd, skriver Metros kolumnist Kajsa Ekis Ekman.
Kapitalets vinst är också en skatt – utan välfärd, skriver Metros kolumnist Kajsa Ekis Ekman.

Det är vårt arbete som bidrar till företagens enorma profit, skriver Kajsa Ekis Ekman som ifrågasätter varför vi inte diskuterar företagsvinster i högre utsträckning.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vad är profit?

Inget annat än en skatt på arbete som går till kapitalisten.

Och till skillnad från den skatt vi betalar till staten får vi inte tillbaka något av den vi betalar till företagsägaren.

Men det här tänker ingen på. Medan skatt är en ständig valfråga och debatteras i termer av ”skattetryck” och möjliga avdrag, så är det få som tänker på att profiten också egentligen är våra pengar. All profit som företagen gör kommer ju till syvende och sist från människors arbete. Det är så de gör profit, genom att folk jobbar mer än vad de får tillbaka. Ja, profiten har till och med döpts till ”vinst” vilket låter positivt, vem vill inte vinna pengar?

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: Utan strejkrätt blir arbetarna slavar och hundar

Alla förutom Leif Östling vet att skatten vi betalar till det offentliga får vi tillbaka i form av skola, sjukvård, polis, brandkår och annan samhällsservice. Ändå debatteras alltid skattenivåerna som om det vore fråga om något slags rån, samtidigt som profiten helt går fri och hamnar på Cayman Islands utan att vi ser röken av den. Statens totala intäkter för 2016 blev 1 360 miljarder kronor, medan de 500 största företagen i Sverige omsatte 6 384 miljarder kronor och hade en sammanlagd vinst på 651 miljarder.

Så vinsten bara från de 500 största företagen är hälften så hög som skatteintäkterna. Vet ni vad detta är? Det är vårt arbete som vi ger gratis till företagen. Men någon debatt om dessa nivåer hör vi nästan aldrig. Varför är det inte en valfråga hur höga vinsterna ska vara? Varför talar vi inte om hur mycket mer vi skulle få i plånboken om vinsten istället delades ut mellan de anställda? Varför betraktar vi skatten som våra pengar medan vinsten som företagens rättighet, trots att båda kommer från vårt arbete?

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: Trump vill förvandla Iran till ett nytt Libyen

Som tur är har Sverige äntligen börjat sätta ner foten emot vinsterna i välfärden, även om förslaget som regeringen och (v) lagt fram är lite fegt: Bara begränsa vinsterna i skolan och endast sätta gränsen vid 7%. Sverige är extremt på detta sätt: Inget annat land i Europa har en skola som drivs med offentliga utgifter och privata vinster. Men all vinst borde debatteras – för i kapitalism gäller samma sak som i poker: den enes vinst är alltid den andres förlust.

Plus: Att fler och fler människor blir medvetna om klimatfrågan och slutar flyga.

Minus: Att alla vinterjackor är antingen otroligt fula eller kalla. Varför görs allt mode för italienskt klimat? Måste man se ut som en bergsbestigare för att inte frysa ihjäl?

Kajsa Ekis Ekman

 

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Metros kolumnist Kajsa Ekis Ekman

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skatt ekonomi