Produkten är nyfödda barn. Och fabriken är fattiga kvinnor från Östeuropa, skriver Kajsa Ekis Ekman.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I helgen anordnas en företagsmässa på Central Hotel i Stockholm där kunder ska få veta mer om företaget, Tammuz Nordic, och deras produkter som kan hålla lågt pris tack vare fabrikernas placering i Ukraina. Företaget berättar stolt på sin hemsida att de alltid strävar efter att hålla kostnaderna så låga som möjligt. Just nu skyltar de dessutom med rea: 45 000 kronor billigare fram till 31 mars!

Det är dock inte vilken företagsmässa som helst.

Produkten är nyfödda barn.

Och fabriken är fattiga kvinnor från Östeuropa.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: Sverige borde följa Italien – ta bort all spelreklam!

Tammuz är ett företag som ägnar sig åt kommersiellt surrogatmödraskap. Det är inte lagligt i Sverige och går ut på att en kvinna föder barn åt andra mot pengar. I det ögonblick då barnet lämnas över kan kvinnan motta en summa på runt 100 000 kronor. Surrogatföretaget får en halv miljon. Efter detta får modern aldrig se sitt barn mer. Trots att det är hon som burit barnet, känt det växa i sin kropp och fött det, har hon inga rättigheter till det. Graviditeterna i surrogatindustrin liknar inte heller graviditeter som vi känner till dem. Kvinnan utsätts för omfattande och plågsamma hormonbehandlingar. Fler embryon sätts ofta in varpå köparna har rätt att beställa aborter på de foster de inte vill ha, vilket kvinnan inte har rätt att neka. Då hon skriver på kontraktet lämnar hon över rätten till sin kropp åt köparna och företaget. Hon får inte röra sig fritt – i vissa länder lever hon inlåst på kliniken, i Ukraina kan det stå på kontraktet att hon måste vara hemma klockan 16, annars får hon böta 1000 kronor. Vad hon ska äta, om hon får röra på sig eller träna, om hon får ha sex, vilka medicinska undersökningar hon ska gå igenom – allt bestäms av företaget. Hon får inte heller tala med media eller rikta kritik mot företaget. Tammuz har också kritiserats för att ha använt mediciner som ökar risken för blodpropp.

Första veckan låg vi alla bara och grät. Vi kunde inte äta.

En ukrainsk surrogatmoder berättar: ”Första veckan låg vi alla bara och grät. Vi kunde inte äta. Jag var tvungen att sova i samma säng som en annan surrogatmamma.” Barn födda genom surrogatmödraskap har också gått ut och krävt ett stopp på industrin. Forskning visar att barn födda genom surrogat löper högre risk för depression.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: Vet miljödomstolen inte vad koldioxid är?

EU-parlamentet har fördömt surrogatmödraskap som reproduktivt utnyttjande och uppmanat medlemsstater att förbjuda det. Att sälja och köpa barn är inget annat än människohandel – när ska Sverige ta krafttag mot detta?

Plus: Att det kommer att bli demonstrationer utanför mässan.

 

Kajsa Ekis Ekman

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Metros kolumnist Kajsa Ekis Ekman

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset