"Hur ska det gå att orientera sig efter valaffischer där alla håller med om allt? Även valkompasser där man ska fylla i vad man tycker om olika 'frågor'. Även de missar valets kärna. Och den handlar om intressen, inte om åsikter", skriver Kasa Ekis Ekman.
"Hur ska det gå att orientera sig efter valaffischer där alla håller med om allt? Även valkompasser där man ska fylla i vad man tycker om olika 'frågor'. Även de missar valets kärna. Och den handlar om intressen, inte om åsikter", skriver Kasa Ekis Ekman.

Högern vill att de som äger företagen ska få mer, vänstern vill att arbetarna ska få mer. Är du löntagare tjänar du alltså inte på högerpolitik, skriver Kajsa Ekis Ekman.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nationalekonomen Agneta Stark skrev en gång att politiska budskap är meningslösa om de inte går att säga emot. Det stämmer verkligen in på årets valaffischer – alla verkar tro att folk är imbecilla. Som Centerns affisch där det bara står ”Framåt!” Tycker någon att vi ska gå bakåt? Eller Kristdemokraternas ”Du ska kunna lita på Sverige”. Vem tänker: nej, uuh, jag vill inte lita på Sverige? Eller Socialdemokraternas ”Jag vill ha ett Sverige där alla som kan jobba ska jobba.” Vill någon motsatsen?

Hur ska det gå att orientera sig efter valaffischer där alla håller med om allt?

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Sluta behandla SD som underdogs

Inte blir det lättare av de valkompasser där man ska fylla i vad man tycker om olika ”frågor”. Även de missar valets kärna. Och den handlar om intressen, inte om åsikter. Den stora skillnaden i politiken går mellan vänster och höger och den handlar om fördelning. Högern vill att de som äger företagen ska få mer, vänstern vill att arbetarna ska få mer. Är du löntagare tjänar du alltså inte på högerpolitik.

Om högerpartierna vinner kommer de att lagstifta om kraftigt sänkta löner för unga och nyanlända. 12 000 i månadslön kommer en ung personlig assistent få i månadslön. 11 800 får en nyanländ bilmekaniker. Om Sverigedemokraterna vinner har arbetare heller ingen ljus framtid. SD fällde förslaget om kollektivavtal vid upphandlingar, de röstade ner förlaget om att begränsa allmän visstid och för en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen. SD vill också ha ett program med ”gästarbetare” som ska tas in tillfälligt när företagen behöver billig arbetskraft och sedan skickas tillbaka.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Extra viktigt för oss nya medborgare att rösta

Får Liberalerna makten kommer ännu fler sjukhus privatiseras och säljas ut – de säger inte vilka, men i Stockholm rör det sig om Södersjukhuset, Danderyds eller Södertälje sjukhus. Det betyder ännu mer vinst åt enskilda kapitalister på vår bekostnad. De rödgröna säger nej till fler privatiseringar och vill stoppa vinsten i välfärden så att alla skattepengar går tillbaka till folket.

Av Sveriges superrikaste – tidningen Connoisseurs prenumeranter är det bara 0.8 procent som ska rösta på Vänsterpartiet, och hela 63 procent på Moderaterna i valet, enligt en undersökning som tidningen gjort.  De vet vad de tjänar på – vet du?

Kajsa Ekis Ekman

Plus. Göran Therborns nya bok ”Kapitalet, överheten och alla vi andra” med fakta om hur ojämlikt Sverige blivit.
Minus. Alla partiers valaffischer.

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Kajsa Ekis Ekman

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Valet 2018