Sommarens skogsbrand i Kalifornien är den största i delstatens historia.
Sommarens skogsbrand i Kalifornien är den största i delstatens historia.

Det går inte längre att hävda nuets viktighet: det är bara en föraning om att klimatkatastrofen har börjat. Det finns ingen viktigare fråga, skriver Kajsa Ekis Ekman.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Som liten ingav mig frimärken alltid stor sorg. Jag hade läst en artikel i KP om en frimärksgravör, det kan ha varit Czesław Słania. Reportaget beskrev hur det tog honom månader att göra ett frimärke, hur han omsorgsfullt ristade in varenda liten detalj i plåt, svettades och kämpade för att få till rätt vinkel på ett morrhår på en bergsget. Det gjorde mig nervös och förtvivlad att det krävdes så mycket arbete för något som var så litet och som ändå skulle slukas upp av en svällande sol när jordens tid var ute. Jag såg framför mig hur de små frimärkena skulle slungas in och förtäras av ett svart hål och inget minne skulle någonsin finnas i universum av den värld där det fanns människor som ansträngde sig för att gravera bergsgetter. Och allt; alla skolkataloger, sockerkaksrecept, släktträd skulle bara försvinna. Jag har aldrig kunnat tänka på frimärken utan att tänka på döden.

LÄS MER: Nya klimatlarmet: I dag har vi förbrukat jordens resurser för hela året

Jag lyckades senare förlika med mig frimärkenas existens då jag bestämde mig för att nuet är viktigt just för nuets skull. Om någon uppskattar ett frimärkes skönhet, då har det fyllt sin funktion, då spelar evigheten ingen roll. Och så lockades jag in i nuet, för nuet tar tag i en och tvingar en att bry sig, just därför att man inte är större än en loppa på ett morrhår på en bergsget på ett frimärke och just där, där är morrhårets vinkel det viktigaste av allt.

LÄS MER: Experterna om megatorkan: ”Vi måste förbereda oss på värre”

Men nuet lugnar mig inte längre… Och ni förstår varför. Det är bränderna… Sverige, Grekland, Kalifornien, Portugal. Jag läser om människor som brinner upp instängda i sina bilar, syskon som hittas omslingrade och förkolnade. Denna juli har varit den varmaste någonsin i Sverige. Det går inte längre att hävda nuets viktighet: det är bara en föraning om att klimatkatastrofen har börjat och allt: diskmaskiner, bikinis, politiska debatter vi tycker är viktiga, kommer att brinna upp eller dras med i en översvämning. Det finns ingen viktigare fråga.

Kajsa Ekis Ekman

Plus: Sasha Baron Cohens nya serie om USA.
Minus: Att Rebecca och Fiona ber om ursäkt för sin tröja. Till alla som tar ställning: läs på först! Bildning ger ryggrad, då kan man stå upp för sig själv.

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Kajsa Ekis Ekman i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om klimat Kolumn