Den som säljer glass gör sällan vinst kalla dagar, men den som säljer skola får alltid elever eftersom det råder skolplikt i Sverige, skriver Kajsa Ekis Ekman.
Den som säljer glass gör sällan vinst kalla dagar, men den som säljer skola får alltid elever eftersom det råder skolplikt i Sverige, skriver Kajsa Ekis Ekman.

Hur sjutton kunde vi tillåta att så gott som alla samhällets grundpelare såldes ut? Utan krig eller invasion lät vi vår gemensamma egendom tas över av privata vinstintressen. När ska vi sluta vara så mesiga och kräva tillbaka det som är vårt?, skriver Kajsa Ekis Ekman.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Sjukvården, skolorna, förskolorna, pensionerna, telefonin, elektriciteten, bostäderna, apoteken, posten, tågen, banken, förortscentrum, idrottsarenorna, äldreboendena, vårdcentralerna, kollektivtrafiken, gruvorna, stålet, järnet, skogen, varven.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Nystartsjobb hjälper inte integrationen

Hur sjutton kunde vi tillåta att så gott som alla samhällets grundpelare såldes ut? Utan krig eller invasion lät vi vår gemensamma egendom tas över av privata vinstintressen. Sedan tjugofem år tillbaka har kapitalet steg för steg ätit sig in på våra grundläggande behov. Antingen genom att köpa upp statliga bolag, lyckas avreglera marknader eller driva offentlig verksamhet. Särskilt systemet med upphandlingar är en supersmart investering från företagens perspektiv: den som säljer glass gör sällan vinst kalla dagar, men den som säljer skola får alltid elever eftersom det råder skolplikt i Sverige. De som profiterar på välfärden är dessutom de enda företag som kan tjäna pengar trots att deras kunder inte har en spänn. Garanterad inkomst direkt från skattesedeln, garanterat skattefritt på Cayman Islands. Medborgarna övertygades med argument om fria val och den fantastiska kvalitet som skulle följa på konkurrens.

Men – hur blev det för oss då?

Kan någon säga en enda privatisering eller avreglering som blivit bättre? Har posten blivit pålitligare? Har tågen blivit punktligare? Har elevernas skolresultat höjts? Har bostäderna blivit billigare? Har sjukvården blivit bättre? Har barngrupperna på förskolorna blivit mindre? Har spriten blivit godare av att Vin & Sprit såldes till Pernod, ett av de största spritföretagen i världen? Regeringen informerar oss stolt på sin hemsida att statligt ägda företag blir mer lönsamma när de privatiseras. Ja, det är ju bra – för de nya ägarna, inte för oss.

LÄS MER: Cissi Wallin: Jag är ingen metoo-kundtjänst

Är det inte dags att kräva en total översyn?

Faktum är – att det inte har gjorts en enda utredning om konsekvenserna av denna gigantiska samhällsomvandling. Det finns inte en lista över vilka privatiseringar som skett. Den första stora utvärderingen, Ilmar Reepalus välfärdsutredning, rör bara en del, nämligen upphandlingar av skola och sjukvård. När ska vi sluta vara så mesiga och kräva tillbaka det som är vårt?

Kajsa Ekis Ekman

Plus: Det går bra för López Obrador, vänsterns kandidat till Mexikos presidentval.

Minus: Att Nobelpriset inte delas ut i år. Om inte Ismail Kadaré hinner få det innan han dör är det för sorgligt.

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Kajsa Ekis Ekman i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset