Sverige borde bilda union med våra nordiska grannländer. Då skulle vi få alltifrån världens bästa kollektivtrafik till att vinna idrottstävlingar. Det menar kolumnisten Kajsa Ekis Ekman.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag har en idé. Varför bildar inte hela Norden en union?

Fördelarna med att Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island går ihop skulle vara många. Till exempel kan alla våra länder lämna EU och NATO då vi blir starkare tillsammans. Vi skulle tala med en egen röst i internationella frågor och inte, som nu, följa stormakternas intressen.

Unionen skulle lanseras med stora satsningar på det som Norden är känt för: välfärd, jämlikhet och jämställdhet. Unionen, eller om man hellre vill gå ihop till ett land, kan ha som mål att skapa världens första samhälle helt utan löneskillnader mellan män och kvinnor.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: Det är dags att lämna EU

Med en gemensam konstitution kan vi bli en inspiration för resten av världen. Bostad och arbete ska bli en rättighet, precis som tanken var med våra länders grundlagar. Vi ska bli en stolt fristad för hotade och förföljda människor och en röst för fred och demokrati i världen – emot stormakternas krigshets. Vapenproduktionen får Sverige naturligtvis ställa om till klimatvänlig teknik.

Då vi i praktiken blir världens tionde starkaste ekonomi skulle vi ha råd med att byta ut våra omoderna tåg och trasiga järnvägar mot höghastighetståg av japansk typ så att tåg blev det främsta färdmedlet inom Norden. Historikern Gunnar Wetterberg, som länge argumenterat för detta, menar att ett förenat Norden är en ”realistisk utopi” som kan bli verklighet 2040.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: Spelbolagen sabbar unga arbetarkillars framtid

Andra fördelar: Vi blir bättre på sport. Vi blir etymologiskt begåvade då vi genom att studera varandras språk förstår ordens ursprung.

Nackdelar: En union kan gynna de starkaste länderna. Det kan uppstå en nordisk chauvinism, där vi tror att vi är bättre än andra. Jag har inte fullt tagit ställning för den här idén än. Nackdelarna har vi dock redan i och med EU, och jämfört med EU är detta en betydligt bättre idé. På samma sätt tror jag att de sydeuropeiska länderna skulle tjäna på att lämna euron och gå ihop, då de har liknande ekonomier. Då kan EU återgå till att bli vad det ursprungligen var: en intressepakt mellan kärnländerna i Europa för att boosta deras egna kapitalister.

Och en annan bra sak: Då ingen kommer att kunna enas om vem som ska bli kung över Norden får vi övergå till republik. 

Plus: Att kvinnor i prostitution börjat tala ut i #metoo. Kolla in instagramkontot prostitutionens_verklighet

Minus: Lotta Lundgren och Erik Haag som julvärdar. Jag står inte ut med någon av dem efter att ha läst Martina Haags bok.

Kajsa Ekis Ekman

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset