Janne Raninen kom att dömas för två mord. Bland annat mordet på Dragan Joksovic, som han berättar om i nya boken "De kallar mig Solvallamördaren", skriver Kajsa Ekis Ekman.
Janne Raninen kom att dömas för två mord. Bland annat mordet på Dragan Joksovic, som han berättar om i nya boken "De kallar mig Solvallamördaren", skriver Kajsa Ekis Ekman.

Eftersom svenskar gillar att läsa om brott är det bättre att läsa om verkliga brott och dessutom tenderar deckare att censurera bort fängelsetiden, vilket gör dem falska, skriver Kajsa Ekis Ekman.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Tänk om en enda handling: att svära åt någon, att öppna dörren åt någon – sätter igång en kedja av händelser som i slutändan kan avgöra människors liv och död. Tänk om alla mänskliga beteenden bara är reaktioner på tidigare händelser i ett evighetshjul som rullar vidare över jordklotet. Där våra beteenden är brinnande gåvor som måste skickas vidare och den som blir spottad på måste spotta på någon annan, och finns det ingen annan spottar man på sig själv?

Eftersom svenskar gillar att läsa om brott är det bättre att läsa om verkliga brott och dessutom tenderar deckare att censurera bort fängelsetiden, vilket gör dem falska.

Som liten var Janne Raninen en blyg kille med helt vanliga föräldrar som arbetade som lokalvårdare och var aktiva i socialdemokraterna i Jordbro. Tills styvfadern slog sönder Jannes mamma framför hans ögon. Efter den dagen var det som om något växte i honom. Han började kasta stolar i skolan och kom att dömas för två mord. Bland annat mordet på Dragan Joksovic, som han berättar om i nya boken ”De kallar mig Solvallamördaren” skriven tillsammans med Ivar Andersen. Läs den! Det är andra Kartellenmedlemmen som skriver en bok om sitt liv. Leo Carmonas ”Spelet är spelet” kom ut förra året och var det årets bästa klassanalys, och det säger jag trots att förra året kom flest analyser av klassamhället på många år, särskilt från Katalys förlag. F.d. kriminellas självbiografier är en genre som ser ut att ersätta deckaren vilket jag välkomnar. Eftersom svenskar gillar att läsa om brott är det bättre att läsa om verkliga brott och dessutom tenderar deckare att censurera bort fängelsetiden, vilket gör dem falska.

LÄS MER: Emilie Ebbis Roslund: Sverige är inte bättre – vi är lika sämst

Efter min senaste text om klassklyftor har jag fått mail från en del som menar att allt handlar om vilka val man gör i livet. Och människan är ju till sin natur en medveten varelse. Men kan hon stoppa hjulet? Vad händer om man sväljer oförrätter och blir den sista anhalten där all skit fastnar och aldrig kommer ut? Vad händer om man dirigerar om hjulet? Om detta finns också mycket bra läsning: Richard Wrights klassiker ”Son av sitt land” om att inte kunna fly sitt öde, Marilyn Frenchs ”Kvinnorummet” om att ändra sitt öde, Mario Vargas Llosas ”Bockfesten” om att konfronteras med sitt öde och Turki al-Hamads ”Adama” om när andra beslutar om ens öde. Ha en bra sommar!

Kajsa Ekis Ekman

Plus: Manuel López Obradors seger i det mexikanska presidentvalet. Äntligen får Mexico en vänsterledare som kan stå upp mot kapitalism, maffia och Trump. Dessutom den enda politikern som inte röstar på sig själv.

Minus: Alla tjejer som bara tränar underkroppen och alla killar som bara tränar överkroppen. Halva människor är inte snyggt och dessutom överväger intrycket från den otränade delen av kroppen.

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Kajsa Ekis Ekman i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset