Lula ledde överlägset opinionsmätningarna, men med bara någon månad kvar till valet olagligförklarades hans kandidatur.
Lula ledde överlägset opinionsmätningarna, men med bara någon månad kvar till valet olagligförklarades hans kandidatur.

Precis så ser de nya statskupperna ut i Latinamerika från Honduras till Ecuador: Stridsvagnarna har bytts ut mot valfusk, juridiska trick och sanktioner.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Högern har kuppat sig till ytterligare en valvinst på den amerikanska kontinenten och svensk media säger inte ett knyst.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: Jean-Claude – dags att gola!

Som vanligt är det ”folket” som ska analyseras, som om det vore de som låg bakom Jair Bolsonaros seger i Brasilien. Journalister besöker kyrkor och intervjuar galna kristna fundamentalister och meningen är att man ska tycka: ”oj oj vilka idioter folk är.”

Ingen säger det uppenbara: Bolsonaro vann därför att den kandidat folket helst vill ha, Lula, sitter fängslad. Dömd helt utan bevis av en domare, Sergio Moro, som nu belönats med att bli justitieminister i Bolsonaros regering. Moro och Bolsonaro låg tillsammans bakom avsättandet av den demokratiskt valda presidenten Dilma Rousseff 2016. De representerar Brasiliens absoluta överklass, jordägarna som inte skyr några medel för att få skövla Amazonas och skjuta mot ursprungsbefolkningen. De stöds också av det internationella kapitalet som dreglar över kontrakten på Brasiliens gruvor. Lula ledde överlägset opinionsmätningarna, men med bara någon månad kvar till valet olagligförklarades hans kandidatur trots invändningar från FN:s människorättsråd.

Ingen säger det uppenbara: Bolsonaro vann därför att den kandidat folket helst vill ha, Lula, sitter fängslad.

Socialdemokraternas två främsta ledare, Lula och Dilma, var alltså fängslade eller avsatta. Precis så ser de nya statskupperna ut i Latinamerika från Honduras till Ecuador: Stridsvagnarna har bytts ut mot valfusk, juridiska trick och sanktioner.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: USA förlorar kriget mot Kubas internet

Men våra medier benämner det inte med namn. Istället får vi höra att valresultatet ”ifrågasätts” och att vinnarna är ”kontroversiella”. Samma sak med Trump och extremhögern i Europa. Hur många porträtt har vi inte sett av dess väljare? Men har ni sett något porträtt av de som finansierar dem? Som vet att då den traditionella högern är uträknad finns det bara ett sätt att komma tillbaka till makten och det är att stödja fascister, och som därför satsar enorma belopp på deras valkampanjer? Nej, det ska verka som att det är folkets känslor som ligger bakom. Avsikten är att ansiktet på den härskande klassens återkomst till makten ska bli byfånens.

Kajsa Ekis Ekman

Plus: Klimataktionen Ende Gelände i Tyskland. Nu växer klimatrörelsen i Europa igen!

Minus: Att uteserveringarna tas bort på vintern.

Så här gör du för att debattera i Metro:

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om politik