Kubas försök med gratis internet är en seger över stormakten, skriver Kajsa Ekis Ekman.
Kubas försök med gratis internet är en seger över stormakten, skriver Kajsa Ekis Ekman.

Den som satt käppar i hjulet för Kubas uppkoppling är ju inte dess regering, utan USA, skriver Kajsa Ekis Ekman.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Tror du att Kubas regering förbjuder internet? Du är inte ensam. Detta har nämligen svenska medier påstått i åratal. Senast SR:s Studio Ett i augusti, som rapporterar om att alla kubaner nu ska få gratis internet i sina mobiler, för att ”den kubanska regimen har insett att internet inte går att stoppa.”

Varför hittar de på? Den som satt käppar i hjulet för Kubas uppkoppling är ju inte dess regering, utan USA. Det är ett faktum, oavsett vad man anser om politiska system.  

Den som satt käppar i hjulet för Kubas uppkoppling är ju inte dess regering, utan USA.

Sedan 1962 är Kuba nämligen satt under blockad av USA. Det här betyder att inget amerikanskt företag, inget företag som har affärer med ett amerikanskt företag, inget företag som verkar på den amerikanska marknaden eller använder sig av amerikanska patent, får göra affärer med Kuba.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: Äntligen fördelas jorden i Sydafrika

Den som gör det straffas och utestängs från USA.  

Vilket naturligtvis även gäller internetleverantörer. Kuba kopplade upp sig första gången 1996 till en hastighet av 64 kbit/s. Samma år stiftade USA Helms-Burton-lagen, vilket gjorde att företag som handlar med Kuba också kunde dömas för brott i amerikansk domstol. Det mexikanska telebolaget Grupo Domos dömdes till höga böter och fick dra sig tillbaka från ön. Uppkoppling gick därför endast via satellit fram till 2011 då Venezuela grävde en kabel under havet till Kuba. Fortfarande gick det dock inte att nå vissa sidor, som Google eller Skype, varför Kubas ledning bjöd in Googles VD Eric Schmidt – som fick bryta mot lagen för att besöka ön. Efter att själv kunnat se hur Google inte fungerade på ön blev Schmidt chockerad, och skrev ett uttalande där han i hårda ordalag fördömde USA:s blockad: ”blockaden går helt emot amerikanska intressen… nu använder befolkningen olicensierade versioner av Windows eftersom USA inte låter dem köpa licenser”.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: Det borde vara val hela tiden

Samma år blev Ericsson dömt till böter på 1.75 miljoner dollar av USA för att ha sålt IT-produkter till Kuba. Ericsson bad om ursäkt och de ansvariga avskedades. Så när Kuba nu gör ett försök med gratis internet i mobilen, så är det en seger över den stormakt som gjort allt för att hindra det. Och då har vi inte ens talat om all den sjukvårdsutrustning som inte fått säljas till landet på grund av blockaden.

Kajsa Ekis Ekman

Plus: Trevor Noah i Globen. Superbra, smart och roligt!

Minus: Att Trump skärpt blockaden trots att alla länder i världen utom två röstar emot den i FN

 

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Metros kolumnist Kajsa Ekis Ekman

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kuba USA internet