"Betalar du inte hamnar du hos Kronofogden och för varje kund som gör det tjänar Klarna 580 kronor", skriver Kajsa Ekis Ekman.
"Betalar du inte hamnar du hos Kronofogden och för varje kund som gör det tjänar Klarna 580 kronor", skriver Kajsa Ekis Ekman.

Klarna har själva sagt att "den bästa kunden är den som inte betalar direkt, men som får en påminnelse och sedan inkassokrav. Det vill säga: Meningen är att du inte ska betala, skriver Kajsa Ekis Ekman.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Överklassens uppfinningsrikedom när det gäller att hitta på nya sätt att lagligt lura av människor deras pengar är oändlig. Som det här till exempel: Klarna! Om ni undrar varför våra skulder hos kronofogden växt lavinartat de senaste åren har ni anledningen här, för Klarna är ett av de företag som skickar flest av alla till kronofogden.

Affärsidén är enkel: Människors glömska. Så fort du handlar något på nätet får du valet att köpa på krita, men fakturan skickas inte alltid ut och vips har du en påminnelse, för betalningstiden är 14 dagar och inte 30 som vid andra fakturor. Du hamnar hos ett inkassobolag som Klarna själv äger, Segoria, sedan hos Kronofogden och för varje kund som gör det tjänar Klarna 580 kronor. Klarna har själva sagt att ”den bästa kunden är den som inte betalar direkt, men som får en påminnelse och sedan inkassokrav.” Att det här leder till ångest och skuldfälla för mängder av människor skiter de naturligtvis i, för grundarna har fått mängder av priser för ”landets bästa entreprenörer” trots att de inte tillverkar något och trots att deras verksamhet inte är bra för någon annan än de själva.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: Bankerna måste demokratiseras

Klarna startades av tre Handelsstudenter, varav en, Niklas Adalberth, inledde sin bana på högstadiet som förfalskare av rikskuponger och betalkort. Men när han åkte fast sa polisen bara att de ”valde att betrakta det som ungdomligt oförstånd” och lät honom gå. I stället för ungdomsvården blev han alltså miljardär och i dag sker ett av tio köp i norra Europa via Klarna, offentlig sektor och SL använder sig av dem. De tjänar pengar på nätporr och prostitution i Tyskland – när det blev för lukrativt tog de helt enkelt bort sin etiska policy just där. För andra än överklasskillar finns ett ord för sånt och det är hallick.

Lurendrejare finns det gott om – frågan är varför staten ska hjälpa dem att driva in pengar? Utan kronofogden, som i slutändan säljer den skuldsattas hem och auktionerar ut möblerna, hade Klarna inte klarat sig. Kronofogden borde sluta hjälpa oetiska företag för att driva ner människor i ruinen.

Plus: Den gigantiska kvinnostrejken på 8 mars i Spanien
Minus: Turkiets krig mot Afrin

Kajsa Ekis Ekman

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Kajsa Ekis Ekman

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset