De som begår dessa brott är inga ensamma galningar, lika lite som terrorister är det, skriver Kajsa Ekis Ekman.
De som begår dessa brott är inga ensamma galningar, lika lite som terrorister är det, skriver Kajsa Ekis Ekman.

Rättegången avslöjar en process där Peter Madsen stegvis kommit närmare tanken på att vilja ”utföra det perfekta brottet”. Varför denna tystnad från omvärlden? Om någon hade larmat eller bara skrivit ett anonymt blogginlägg, skulle Kim Wall kunnat hitta det då hon gjorde research, skriver Kajsa Ekis Ekman.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

När män halshugger andra män, till exempel av religiösa eller ideologiska skäl, ställer sig världen frågan: varför?

När män halshugger kvinnor ställer sig världen frågan: hur exakt skar de upp kroppen?

Alldeles för många av artiklarna som skrivits om Peter Madsen, anklagad för att ha mördat journalisten Kim Wall, handlar om detaljer kring hennes kropp. Som Katarina Wennstam skriver i DN: ”efter sin död har hon av världspressen reducerats till en samling kroppsdelar.”

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: Varför hjälper staten Klarna att lura av oss pengar?

Men detta fall är också uttryck för en ideologi, en ideologi som heter kvinnohat. Och de som begår dessa brott är inga ensamma galningar, lika lite som terrorister är det. De påverkas av sexindustrin, porrindustrin och tydligen också vanliga filmer: Madsen berättar att medan han begick dådet tänkte han på filmen Se7en, med Brad Pitt, som handlar om en man som mördar modeller och prostituerade.

Rättegången avslöjar en process där han börjat med att köpa sex, sedan gått över till att titta på hemska filmer på nätet och stegvis kommit närmare tanken på att vilja göra samma sak själv. Det mest chockerande är hur omvärlden tyst åser hela den här processen utan att säga ett ord. När Madsen är utomlands och mest verkar intresserad av att gå på sexklubbar är det ingen som reagerar. So what, liksom. Inte heller när han skaffar en övernattningslya i Köpenhamns prostitutionskvarter och berättar att han vill ha oskyddat sex med afrikanska prostituerade. Inte heller när han berättar för sin praktikant att han vill göra en ”snuff-film” och hitta någon kvinna – hon tog det som sjuka fantasier. Inte heller när han berättar för sin kapten att han vill ”utföra det perfekta brottet” – kaptenen trodde han skämtade. Inte ens då han berättar för sin älskarinna att han har en mordplan redo. Och när Madsen söker på kvinnlig halshuggning några timmar innan Kim Walls död är det redan för sent.

LÄS MER: Kajsa Ekis Ekman: Bankerna måste demokratiseras

Varför denna tystnad? Om någon hade larmat eller bara skrivit ett anonymt blogginlägg, skulle Kim Wall kunnat hitta det då hon gjorde research. I Sverige hade han förhoppningsvis dömts för sexköp och stoppats tidigare. Jag hoppats att #metoo lärt oss detta: håll aldrig tyst om kvinnohat! Att tala ut kan rädda liv.

Kajsa Ekis Ekman

Plus: Pjäsen ”Ocean” av Paula Stenström på Unga Klara i Stockholm, helt otroliga skådespelare som spelar fyra personer var.

Minus: Emmerson Mnangagwa, Zimbabwes nya president som fyllt regeringen med militärer som tack för att de kuppade in honom.

”Min grej är att jag vill bilda folk” – möt Kajsa Ekis Ekman i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset