Syriska flyktingbarn leker i ett tillfälligt flyktingläger i Arbil i norra Irak. Barnen som föds i läger utanför sina föräldrars hemländer växer upp utan medborgarskap. Arkivbild.
Syriska flyktingbarn leker i ett tillfälligt flyktingläger i Arbil i norra Irak. Barnen som föds i läger utanför sina föräldrars hemländer växer upp utan medborgarskap. Arkivbild.

Tusentals barn födda i IS-kontrollerade områden riskerar att kastas ut i statslöshet när terrorgruppens kalifat nu vacklar. Utan giltiga identitetshandlingar hotar ett liv i marginalen för en hel generation.

Sara föddes strax efter att IS gjort sin stora offensiv i Irak sommaren 2014, och är nu alltså två år. Hennes lillebror Ali kom till världen i år, bara dagar innan familjen flydde från sin by söder om storstaden Mosul till flyktinglägret Debaga.

– Om du visade dem ditt barn så utfärdade de ett födelsebevis i deras stats namn, säger fadern Mohamed, som vägrade skriva in sina barn i IS system, till nyhetsbyrån Reuters.

Fria från terrorgruppens grepp står de nu inför en ny utmaning: i avsaknad av irakiska identitetshandlingar riskerar barnen att bli utan rätt till skolgång, sjukvård och andra grundläggande rättigheter. Inne i miljonstaden Mosul, som irakiskledda styrkor försöker återta i en omfattande militäroffensiv, har uppskattningsvis hundratals barn hunnit födas in i statslöshet under det över två år långa IS-styret.

Det underlättar inte att ha ett födelsebevis från IS myndigheter – terrorgruppens papper är i bästa fall värdelösa utanför deras krympande territorium.

Värst för IS-barn

Situationen är ännu värre i grannlandet Syrien, där det över fem år långa inbördeskriget tvingat miljontals på flykt och stora delar av landets befolkning befinner sig i områden utanför regimens kontroll.

Irakiska myndigheter har visserligen lovat att registrera barn som saknar id-handlingar. Men det kommer sannolikt dröja lång tid innan den svaga irakiska staten lyckas återupprätta fungerande myndigheter i återtagna områden.

Och frågan är hur man kommer att behandla alla de barn som fötts av föräldrar som är, eller misstänks vara, IS-anhängare.

– Det är de här barnen vi är mest oroliga för. Medan jag kan tänka mig att irakiska myndigheter överlag kommer att registrera andra så lär de prioritera ner barn med IS-föräldrar, säger Belkis Wille, Irakexpert vid människorättsorganisationen Human Rights Watch, till TT, och tillägger:

– Och vad ska hända med barnen när föräldrarna kastas i fängelse?

Diskriminering

Även kurdiska myndigheter har tagit sig för att integrera oregistrerade barn i områden de erövrat från IS. Men flera exempel finns på diskriminering, säger Belkis Wille.

– Det har hänt att de vägrat registrera barnet om familjer visat upp födslobevis från IS. Så frivilligorganisationer har helt enkelt fått råda familjer att ljuga och låtsas att de inte har några papper.

Oron är än större för barn till de utländska jihadister som rest till Irak eller Syrien för att ansluta sig till IS.

– Under internationell lag har alla länder en förpliktelse att ge medborgarskap till alla barn som fötts statslösa i deras land. Men om föräldrarna till exempel är ryssar eller tjetjener, kan jag tänka mig att myndigheterna frågar sig varför barnen ska få irakiskt medborgarskap.

I Debaga-lägret arbetar man för att försöka få till stånd registrering av så många som möjligt. Med hjälp av juridisk assistans från UNHCR och den svenska välgörenhetsorganisationen Qandil har man hittills lyckats lösa 175 fall.

– Jag hoppas att de här barnen kommer att få ett okej liv. För de är de allra mest sårbara. Och efter att de återvänder (till sina hemorter), hoppas vi att regeringen och de internationella organisationerna kommer att fortsätta ta hand om dem, säger lägrets föreståndare Ahmed Abdo över telefon till TT.

Seivan M.Salim/AP/TT
Förutom att bli utan samhällsservice löper de statslösa barnen stor risk att få tillbringa ett liv i marginalen i sina samhällen, särskilt sårbara för att utnyttjas för människosmuggling, tvångsarbete eller bortgifte.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset