Dessa fyra nazister har en sak gemensamt; de valde att genom våld och hot försöka påtvinga en samhällsförändring, skriver Aza Cheragwandi, förbundsordförande för Unga Republikaner.
Dessa fyra nazister har en sak gemensamt; de valde att genom våld och hot försöka påtvinga en samhällsförändring, skriver Aza Cheragwandi, förbundsordförande för Unga Republikaner.

Nazisten som begick dådet i Malmö hade ett tydligt syfte med sin våldshandling; nämligen att markera för dessa demonstranter att de, enligt honom, inte ska få vara i landet. Han tog på sig en våldsbejakande politisk roll att övertyga demonstranterna att lämna landet med hot om våld. Det är terrorism, skriver Aza Cheragwandi, förbundsordförande för Unga Republikaner.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I helgen körde en bilist in i en demonstration anordnad av migranter vars asylansökningar hade avslagits av Migrationsverket. Vittnen på plats har berättat att det fanns en nazistsymbol på bilen, och mannen har nu i förhör med polisen erkänt brotten, som rubriceras som hatbrott. Att vara övertygad nazist och köra på en fredlig demonstration för att skrämma bort invandrare är inte hatbrott, det är terrorism.
Nationalencyklopedin beskriver terrorism som våldshandlingar som är politiskt betingade och syftar till att påverka samhället eller ett lands politik utan hänsyn till om oskyldiga drabbas. Alltså är definitionen av terrorism ett dåd där våld används för att påverka samhället i en riktning som överensstämmer med ens politiska övertygelse.

LÄS MER: Debatt: Jag oroar mig mindre för nazisternas skrik än alla er andras tystnad
Detta dåd är inte begränsat till endast en påkörning, mannen angrep även demonstranterna med pepparspray och hade två knivar i sin bil. Nazisten som begick detta dåd har i förhör med polisen erkänt att han hade ett tydligt syfte med denna våldshandling; nämligen att markera för dessa demonstranter att de, enligt honom, inte ska få vara i landet. Han tog på sig en våldsbejakande politisk roll att övertyga dessa, och andra likt dessa fredliga demonstranter, att lämna landet med hot om våld.
Det är ingen hemlighet att bilar används i terrordåd runt om i världen. Vi har sett det i Nice, London och på Drottninggatan i Stockholm. De gick ut på att genom hot om våld, och faktiskt våld, orsaka psykisk och fysisk skada med ambitionen att genom skräck och terror tvinga fram den samhällsförändring de vill se bli verklighet. Dessa två dåd är inte annorlunda, de är också just terrordåd.

LÄS MER: Tanvir Mansur: Det är dags att terrorstämpla nazisterna
”De flesta muslimer är inte terrorister. Men de flesta terrorister tenderar att vara muslimer.” Sa Jimmie Åkesson till Dagens Nyheter 2011 . Detta är naturligtvis ett otroligt kränkande citat utan bas i sanningen. Om vi däremot insisterar på att endast åtala människor med utomeuropeiskt ursprung för terrorism blir detta onekligen en sanning. Detta leder naturligtvis också till ökad polarisering där människor med muslimsk tro eller med utomeuropeiskt ursprung känner sig utanför samhället i stort, som om det skulle finnas olika spelregler beroende på vad du heter, vart dina föräldrar kommer ifrån eller hur du väljer att be till den gud du tror på.
Tre nazister är åtalade för tre bombdåd runt årsskiftet i Göteborgsområdet, varav två var på asylboenden och förra helgen körde en nazist på två fredliga demonstrationer i Malmö. Dessa fyra nazister har en sak gemensamt; de valde att genom våld och hot försöka påtvinga en samhällsförändring. Detta är, och måste fortsatt benämnas som, nationell terrorism.
Aza Cheragwandi, förbundsordförande för Unga Republikaner

Fakta om debattören

  • 23 år gammal
  • Bor i Flemingsberg 
  • Är förbundsordförande för Unga Republikaner och jobbar som politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Sollentuna

LÄS MER: Vill du också nå en miljonpublik? Så här debatterar du i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset