Charlotte Kalla under sommarens träning på Sognefjellshytta i Norge. Arkivbild.
Charlotte Kalla under sommarens träning på Sognefjellshytta i Norge. Arkivbild.

Sommarens skada sätter frågetecken för Charlotte Kalla inför helgens säsongsöppning i Bruksvallarna.– Jag är osäker på hur jag nu står uthållighetsmässigt. Nu känner jag i alla fall inget, säger Kalla om överbelastningsskadan i ryggen.

Det har varit en säsongstart med ovanligt många utmaningar och möjligheter för Charlotte Kalla.

Hennes efterlängtade koncept med ett eget träningsupplägg utanför landslaget blev verklighet. Men planerna fick en knäck när hon blev skadad i slutet av juli. En överbelastningsskada i bröstryggen resulterade i flera månades anpassad och alternativ träning.

– Detta har varit mitt första frågetecken i höst. Jag har inte kunnat använda stavarna och köra stakträning i önskad utsträckning. Nu har jag i alla fall inte känt något av skadan sedan mitten av oktober

Charlotte Kalla berättar att hon behållit en bra träningsmängd. Men i början var det veckor av mycket alternativ träning för att sedan övergå till önskad mängd kvalitetspass.

– Nu är jag i bra fas, men jag vet inte hur uthålligheten kommer att vara i inledningen av säsongen. Samtidigt har jag fått jobba med andra bitar som kan hjälpa mig tekniskt som jag inte prioriterat om jag var varit känningsfri, säger Charlotte Kalla.

Gruppen viktig

Hon betonar att den egna gruppen har betytt mycket när det gäller att hantera skadan.

– Jag har inte varit med om en skadeperiod i den här omfattningen tidigare. Det var en lång period där jag inte vetat var morgondagen skulle innebära. Då har det varit en trygghet att jobba nära gruppen.

Gruppen består av Magnus Ingesson, personlig tränare, Stefan Thomson, fystränare i Skellefteå AIK, lillasyster Cecilia Kalla, som är fysioterapeut, och Torbjörn Nordvall, mediecoach.

Charlotte Kalla talar med mycket energi när hon betonar gruppens betydelse. I synnerhet tränaren Magnus Ingesson.

– Jag har i många år önskat Magnus (Ingesson) som min huvudtränare. För mig har det varit oerhört viktigt att kunna träffa honom kontinuerligt i sju till tio dagar, ibland ännu längre på vissa läger, säger Charlotte Kalla och fortsätter beskriva samarbetet med Ingesson:

– Han är ärlig och rak i kommunikationen på ett sätt som jag uppskattar. Jag trivs i hans sällskap.

Landslaget ställer upp

När världscupen inleds kommer Charlotte Kalla att återvända till landslaget. Men Magnus Ingesson kommer att vara på plats vid vissa prioriterade tävlingar.

– I vinter är utgångspunkten samarbetet med landslagstränarna. Samtidigt har landslaget varit tillmötesgående och bland annat ordnat med en ackreditering åt Magnus (Ingesson).

I helgen drar säsongen i gång med tre lopp för Kalla:

– Det är bra att få flera race innan världscupen drar i gång. I helgen vill jag få rätt känsla i kroppen. Resultatet är mindre viktigt, säger Charlotte Kalla.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset