En utpumpad Charlotte Kalla går i mål efter genomklappning på damernas 10 km i Ruka.
En utpumpad Charlotte Kalla går i mål efter genomklappning på damernas 10 km i Ruka.

Det var hjärtflimmer som låg bakom Charlotte Kallas genomklappning i världscuppremiären i Ruka.– Det är jätteskönt att ha fått beskedet, säger Kalla till TT.

Längdlandslagets läkare Per "Pliggen" Andersson anade redan vid målgång vad som hade hänt Charlotte Kalla under milloppet i Finland i söndags.

– "Pliggen" stod i sista backen och jag ropade till honom att komma till mål så fort som möjligt, säger Kalla.

– Tur att jag körde med pulsklocka. Jag kunde ändå inte koppla det till vad som hänt. Jag blev helt chockad över att han direkt hade en ganska klar bild och sa att jag inte skulle åka hem till Sundsvall utan undersökas i Stockholm.

På Arytmia center på Södersjukhuset i Stockholm fick Kalla vid lunchtid på onsdagen klart besked:

Hon hade drabbats av hjärtarytmi, förmaksflimmer i hjärtat.

Det resulterade i 75:e plats och hennes sämsta världscupplacering.

– Då tappar man väldigt mycket i sin kapacitet, säger Per Andersson.

Plötsligt pulsökning

Kallas normala tävlingspuls på 180 rusade plötsligt upp i 220–240.

– Det var vid 2,5 kilometer det började och det höll fortfarande på när jag gick i mål. Jag tror pulsen var hyfsat normal när jag tog av skidorna.

Det positiva är att läkarexpertisen ser Kallas hjärtproblem som en engångshändelse och hon kan börja träna direkt igen.

– Hon får återgå till träning, vi ser inga medicinska risker med det. Vi kommer att göra kontinuerliga uppföljningar på henne, säger Per Andersson.

– Det här är någonting som kan drabba extremt vältränade elitidrottare. En delförklaring är att de har ett stort hjärta som leder till att det blir en ökad risk för rytmrubbningar.

Sugen på att tävla

Tävlingsmässigt finns heller inga hinder. Hon har redan avbokat minitouren i Lillehammer i veckoslutet. Davos väntar därnäst den 10–11 december.

– Nu har jag precis fått besked från alla undersökningar, nu behöver jag tid att få landa i det här hur jag ska gå vidare, säger Kalla.

– Jag ska väl gå en brottningsmatch mot min vilja. Skallen vill ju komma i gång, jag är supersugen på att tävla. Men jag kanske måste tänka långsiktigt och inte så kortsiktigt. Det viktigaste är ju VM i Lahtis.

Charlotte Kallas personliga tränare Magnus Ingesson säger att hon kommer att träna lugnt för att komma in i rutinerna igen och utesluter inte ett deltagande i Davos.

– Det vet vi inte. Det ska vi gnaga fram under dagarna och hoppas ha ett beslut under måndagen, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset