Charlotte Kalla med landslagsläkaren Per Andersson, till vänster, och personlige tränaren Magnus Ingesson efter genomklappningen på 10 kilometer klassiskt i Ruka.
Charlotte Kalla med landslagsläkaren Per Andersson, till vänster, och personlige tränaren Magnus Ingesson efter genomklappningen på 10 kilometer klassiskt i Ruka.

Marit Bjørgen vann inte bara mammaklassen. Hon åkte ifrån alla.Stina Nilsson visade klass även på distans.Men vad hände med Charlotte Kalla?

Marit Bjørgens seger efter ett års frånvaro efter barnafödande var ett utropstecken.

Charlotte Kallas genomklappning ett annat. Betydligt svartare ur svensk synvinkel.

Huvudpersonen själv visste inte vad som hände under den klassiska mil i Ruka som blev en plågsamt långsam väg mot 75:e plats – med bred marginal hennes sämsta världscupresultat sedan hon debuterade i mars 2006.

Knappast det svar Kalla ville ha efter sin privata satsning utanför landslaget under träningssäsongen.

– Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Det är bara frustration, sade hon.

Måhända har sjukdomen som stoppade henne i Sverigepremiären fortfarande påverkat.

– Jag kan inte förklara vad det var som hände. Det kändes ju inte bra, det var stumt i kroppen, inget som jag känt tidigare. Det var som att det inte alls fanns energi i kroppen. Det kändes skapligt de första två kilometerna. Sedan funkade ingenting alls. Hur jag än försökte komma tillbaka till en bra åkning så gick det inte.

Ska undersökas i Stockholm

Men bryta?

– Nä.

Kalla tog sig i mål drygt fyra minuter efter Marit Bjørgen.

– Jag hade bra skidor, men när kroppen inte är med... nä, jag får analysera det här.

Enligt NSD ska Charlotta Kalla nu flygas till Stockholm, där en undersökning väntar under måndagen – för att se om det kan vara något medicinskt fel på henne.

– Det är ju ändå hälsan som är det viktiga. Att hon får vara frisk och hel, säger Kallas tränare Magnus Ingesson till tidningen.

Redan kommande veckoslut väntar minitouren i Lillehammer. Med eller utan Kalla?

Enligt Ingesson är det tveksamt om Kalla kommer till start.

– Nja. Jag tror inte hon vill köra i Lillehammer med den fysiska status hon hade i dag. Då vill man ju inte tävla alls.

Nilsson bäst igen

Bjørgens återinträde innebär att det norska hålet efter dopningsavstängda Therese Johaug täpptes till.

– Det kändes väldigt bra, intygade tidernas mesta världscupvinnare.

– Jag kände att jag hade mer att ge efter halva loppet, så jag är väldigt nöjd.

Sprintsegrande Stina Nilsson var på nytt bästa svenska, där alla utom Kalla tog världscuppoäng. Hon blev nu delad sjua, slagen med 51,7 sekunder.

– Det kändes jättebra. Hela kroppen var lite tom efter sprinten i går, men jag lyckades hålla ihop det bra. Det här betyder mycket för fortsättningen. Jag känner att jag har gjort ett bra sommarjobb och det ska bli kul nästa helg. Jag tycker om att tävla mycket.

Även en annan svenska med mest sprintmeriter åkte bättre än distansdamerna. Hanna Falk kom på 14:e plats, 1.10 efter täten.

– Jag är nog mer nöjd med det här än sprinten i går. Jag åkte bättre tekniskt i dag, fick ut mer kraft. Absolut ett av mina bättre distanslopp, sade Falk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset