Duane Smith anställdes för två veckor sedan – nu sparkas han efter rasistiska tweets.
Duane Smith anställdes för två veckor sedan – nu sparkas han efter rasistiska tweets.

Ishockeylaget Kalmar HC anställde för två veckor sedan kanadensaren Duane Smith som tränare. Nu sparkas han – efter en rad främlingsfientliga tweets.

”Världens aids-huvudstad. Är han där för att bjuda in fler sjuka migranter?”. Så ska ishockeytränaren Duane Smith ha uttryckt sig på Twitter när Kanadas utrikesminister besökt Nigeria, enligt Sveriges Radio P4 Kalmar.

Smith ska också ha skrivit ”Fuck Islam” och att ”islamofobi är ett nödvändigt ont”.

På torsdagen, dagen efter att P4 Kalmar publicerat uppgifterna, kom beskedet att Kalmar HC sparkar den nytillträdde tränaren.

– Det var ett enkelt beslut att ta. Det Duane har skrivit på Twitter är inget som vi kan stå bakom eller vill förknippas med, säger klubbchefen Tobias Johansson till P4.

LÄS MER: England förbereder sig för rasism under VM: ”Pratar om hur vi ska agera”

I ett pressmeddelande på klubbens hemsida säger Smith själv att han är ångerfull.

– Jag är inte rasist och står naturligtvis bakom uppfattningen om alla människors lika värde. Jag är också pappa till tre döttrar och blir upprörd när det rapporteras om kvinnoförtryck i olika delar av världen, ett förtryck som ibland är legitimt inom vissa kulturer. Det försökte jag – på ett plumpt, klumpigt och väldigt dåligt formulerat sätt – diskutera på sociala medier. Det misstaget gör jag aldrig om, säger han.

Duane Smiths Twitter-konto har sedan P4 publicerat sin artikel varit borttaget.

Kalmar HC, som spelar i division 1, inleder nu jakten på en ny tränare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om ishockey rasism