Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) blev kallad hora. Arkivbild.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) blev kallad hora. Arkivbild.

M-politikern Delmon Haffo kallar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hora i ett videoklipp på nätet.Nu får han sparken från Moderaternas partikansli – och lämnar alla sina politiska uppdrag.

Kommentaren fälldes i en direktsändning på webben, där Delmon Haffo tar mikrofonen och säger:

– Annika Strandhäll, det var inte okej att skämta om mäns rösträtt. Dra åt helvete din hora!

Nyligen var Haffo inblandad i ett twitterbråk då Annika Strandhäll på skämt sagt att hon funderat på om amerikanska män borde tas ifrån sin rösträtt, apropå Donald Trumps valseger.

Det grovt formulerade påhoppet på S-ministern möts av skratt från flera andra personer i rummet på Moderaternas partikansli, men varken Haffo själv eller de som hörs skratta verkar medvetna om att det hela kan ses av andra.

Får sparken

Enligt Dagens Nyheter plockades filmen snabbt bort från Youtube, men den spelades in av Socialdemokraterna. Kort efter att videoklippet offentliggjordes kom beskedet från Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé: Delmon Heffo får sparken.

– Vi ser väldigt allvarligt på vad som har hänt. Det är helt oacceptabelt. Den berörda tjänstemannen har med omedelbar verkan fått lämna sin tjänst, säger Tomas Tobé.

Även M-ledaren Anna Kinberg Batra tar avstånd från Haffos beteende.

Tomas Tobé säger också att han kommer att föra samtal med berörda medarbetare. Bland dem ingår partiets kommunikations- och analyschef Per Nilsson, som är chef för Delmon Haffo och sannolikt även för övriga personer som hörs skratta i videoklippet.

"Ge dem en pungspark"

Per Nilsson har försvarat den twitterkampanj som Delmon Haffo drog igång mot Annika Strandhälls skämtsamma svar om manlig rösträtt och raljerat över kritiken mot densamma. Så sent som i fredags konstaterade Haffos chef i ett inlägg på Facebook:

"Backa aldrig och låt inte vänstern diktera villkoren för debatten. Nu tar vi helg och på måndag kör vi ännu hårdare!"

I en bild som publiceras i samma inlägg travesterar han ett uppmärksammat uttalande från Michelle Obama:

"When they go low, we kick them in the balls" (ungefär: när de slår lågt, ger vi dem en pungspark).

I sociala medier väcks nu frågor från flera håll om vilket ansvar Moderaternas kommunikationschef har för den jargong som återspeglas i Delmon Haffos attack på S-ministern.

Per Nilsson vill inte svara på frågor från TT om sitt ansvar för medarbetarnas beteende, utan hänvisar via sin presskontakt till partisekreteraren. Inte heller Tomas Tobé vill svara på ytterligare frågor.

Lämnar uppdrag

Delmon Haffo sitter i kommunstyrelsen i Salems kommun, är ledamot i Stockholms landstingsfullmäktige och förste vice ordförande i MUF Stockholm.

Enligt Oskar Öholm, chefsombudsman för Moderaterna i Stockholms stad och län, kommer Delmon Haffo nu också att lämna alla sina politiska uppdrag.

– När jag pratade med honom så meddelade han att han avser att med omedelbar verkan lämna de förtroendeuppdrag han har för Moderaterna, säger Oskar Öholm till TT.

Fram tills nu har Haffo även arbetat som digital kommunikatör på Moderaternas partikansli och bland annat utbildat moderata politiker runt om i landet i hur man använder sociala medier.

Annika Strandhäll beskriver för TT att det tog några minuter innan hon kunde "hämta andan" när hon fick höra Delmon Haffo kalla henne för hora.

– Jag blev ganska chockad. Trots den ganska hårda debatten som har varit har jag inte sett det här komma, säger hon.

Löfven: Kultur i M

Statsminister Stefan Löfven (S) hävdar att uttalandet om "hora" tyder på en etablerad kultur i Moderaterna. Han vill att Moderatledaren agerar.

– Det är fruktansvärt allvarligt och det verkar vara en kultur i det partiet som partiledaren måste ta tag i, säger Löfven.

Han påpekar att Moderatledaren Anna Kinberg Batra uttryckt oro för den hätska stämningen i den amerikanska valkampanjen och anser att Kinberg Batra nu måste ge besked vilken debatton hon vill ha i Sverige.

TT har sökt Delmon Haffo för en kommentar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset