Försäkringskassans högsta höns, Dan Eliasson, kallar i en tweet rapporteringen om hur sjuka människor krävts på dödsintyg för "skrönor". – Det är ju som en dödsförklaring, som om jag inte fanns, säger cancersjuka Anna Liljedahl till Metro.

TT/Privat

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson avfärdar cancersjuka Anna Liljedahls berättelse som en skröna.

LÄS MER: Expert: Hundratals felbedöms av FK

LÄS MER: "Människor är rädda i onödan"

"Bra att T Eneroth ställer Riksdagsfråga om cancersjuka. Då kan skrönorna om dödsintyg klaras ut". Så formulerar sig Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson i en tweet.

Ordet "skröna" syftar på de berättelser Metro tagit del av om hur svårt sjuka människor krävts på intyg om att de är döende, för att få sjukpenning på samma nivå som tidigare. 

Tweeten gjordes samma dag som riksdagsledamoten Tomas Eneroth (S) ställde frågan till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) om det "är bra att ett beräknat dödsdatum finns med som kriterium vid arbetsförmågeprövning inom sjukförsäkringen?"

LÄS MER: Metroartiklar om cancersjuka blir fråga i riksdagen

Bakgrunden är Metros artiklar och kolumner om att svårt sjuka människor krävts på intyg om att de ska dö för att få sjukpenning på samma nivå som tidigare. En av dem är cancersjuka Anna Liljedahl. Hon har läst Dan Eliassons tweet. 
 
– Det är så oerhört kränkande. Här står man och diskar sina proteser och att sedan behöva läsa att han tror att man är en skröna. Det är klart att man tar det hårdare när man redan är skadad än om man vore frisk. Han är ju dessutom den som alla handläggare arbetar efter och lyssnar till, säger hon. 

LÄS MER: Försäkringskassan behöver inte längre veta när Anna ska dö
 
Metros kolumnist Hillevi Wahl var den som först skrev om Annas fall. Därefter fick hon kontakt med många fler som kände igen sig i Annas berättelse och som också upplevt att de krävts på ett dödsdatum. 
 
Hon kan intyga att dessa människor inte är "skrönor".
 
– Eftersom jag känner Anna och vet hur trovärdig hennes berättelse är så tvivlar jag inte ett ögonblick. Sedan har alla hennes kompisar berättat liknande saker. Det är för många "enskilda fall" för att det ska handla om missuppfattningar. 
 
Dan Eliasson vägrar att förklara tweeten där han avfärdar cancersjuka Anna Liljedahl som en skröna.
 
– Han har inget mer att säga än det vi sagt tidigare – att det finns ingen som kan kräva in ett sådant intyg. Det kan ju ingen veta, säger Staffan Karlsson.
 
Men det finns ju ett kriterium om att man ska riskera att dö inom fem år för att betraktas som allvarligt sjuk av Försäkringskassan?

– Ja, men det handlar om en dialog mellan vården och handläggare för att bedöma allvarlighetsgraden av en sjukdom.
 
Såhär såg tweeten ut:
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset