Susanna Kallur.
Susanna Kallur.

Tillbaka på OS, åtta år efter fallet i Peking. Men utslagen redan i försöken, fem hundradelar från semifinal.Om det var dubbla känslor för Susanna Kallur?– Bra gissat. Väldigt, säger 35-åringen.

Det är inte bara för att ta sig tillbaka till OS som Susanna Kallur har kämpat under åtta långa år av skadeproblem. Men comebacken i Rio har varit ett stort mål, en chans till revansch och en chans att visa tvivlarna att det går att komma tillbaka.

Det gick.

Men inte så bra som Sanna Kallur hade hoppats på.

Hon hade visserligen bara sprungit på 12,91 sekunder som bäst i sommar. Men OS-försöket på 100 meter häck slutade ändå med tydlig besvikelse, efter femteplatsen i heatet och 13,04 på klockan.

– Jag fick en fantastisk start, toppspeeden finns ju verkligen där, säger Kallur, men måste sedan hämta andan för att hålla gråten tillbaka.

– Det var en härlig start, första fem, sex häckarna kändes det verkligen super. Men sedan är det tomt i tanken, det spelar ingen roll hur mycket man vill.

Långvarig skada

Susanna Kallurs stora häckframgångar ligger rätt många år tillbaka i tiden vid det här laget. Hon har fortfarande världsrekordet på inomhusdistansen 60 meter häck och var i sitt livs form under sitt förra OS, i Peking 2008. Men på första häcken i semifinalen föll hon och alla medaljdrömmar krossades. Dessutom hade hon redan då börjat få problem med en stressfraktur i ena skenbenet, skadan som, med enbart korta undantag, kom att hålla henne borta från häcklöpningen tills i våras.

Hon kom på tävlingsbanorna i början av sommaren och började direkt med tider runt 13 sekunder – en halvsekund från personbästat men ändå med mersmak inför resten av sommaren.

I Rio de Janeiro var det till slut bara fem hundradelar som skiljde mellan glädje och besvikelse. 12,99 hade räckt för att gå semifinal på tid – och i ett av heaten hade hennes tid till och med räckt till att gå vidare direkt.

Hoppades på bonus

– Jag har sprungit häck sedan mars-april på riktigt. De andra har sprungit häck i flera år. Det är enkel matematik. Det man stoppar in kan man få ut, säger Kallur.

– Men jag hade hoppats att jag kunde få ut lite bonus. Det är ju en uthållighetsfråga. Jag känner att toppspeeden är i nivå med förr. Det är de där sista lilla träningstimmarna som saknas.

Efter åtta års frånvaro har hon i sommar tagit sig till semifinal på friidrotts-EM och – faktiskt – nästan till semifinal även i sitt tredje OS. Men drömmen om OS-revansch slutade med dryga 13 sekunder på bana 9 på Olympiastadion i Rio de Janeiro.

Om det blir fler internationella mästerskap är för tidigt att säga.

– Säsongen går vidare, det är SM, Finnkamp och eventuellt någon till, säger Sanna Kallur.

– Om karriären fortsätter? Det får vi se.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset