Sanna Kallur avstår korta häcken på SM i Sollentuna i helgen och springer i stället 100 meter slätt.
Sanna Kallur avstår korta häcken på SM i Sollentuna i helgen och springer i stället 100 meter slätt.

Häckveteranen Susanna Kallur väljer att springa 100 meter på SM i Sollentuna i helgen, inte korta häcken.– Det här är sista chansen att springa 100 meter den här säsongen, säger Kallur som inte bestämt hur det blir nästa säsong.

Efter åtta år av skador, comebackförsök, nya skador, comebackförsök igen, och nya motgångar så lyckades Susanna Kallur till slut ta sig till OS i Rio de Janeiro. Men väl där försvann 35-åringen direkt i försöken trots en bra start över de första häckarna. Tiden 13,04 var tretton hundradelar över hennes säsongsbästa och bara fem hundradelar från att nå semi.

Besvikelsen var förstås stor just då.

– Jag känner ändå stolthet över min insats, över att jag tog mig dit. För ett år sedan trodde jag inte det var möjligt, säger Kallur när det är presskonferens inför friidrotts-SM.

Väljer 100 meter

OS-starten var sjätte häckloppet för säsongen och det var många som förväntade sig att lopp sju skulle komma på Sollentunavallen i helgen. Men Kallur som var anmäld på både 100 meter häck och 100 meter väljer det senare.

TT: Varför valde du bort häcken, har du känningar av någon skada?

– Nej inte alls, jag hade kunnat springa om jag ville men det här är sista chansen att få springa 100 meter i år och att springa båda hade kanske inneburit sex lopp i helgen och då hade det nog blivit för mycket.

Det är två år sedan hon sprang 100 meter slätt senast, då blev hon fyra på SM i Umeå och sprang på 11,73 i försöken. Förhoppningen är att springa snabbare nu.

– Det är en jämn och oviss gren, en riktig utmaning, säger Kallur som hoppas vara med och kriga om guldet.

Finnkampen

En bra insats kan också ge en plats på 100 meter på Finnkampen nästa helg. 100 meter häck borde hon bli uttagen på. Förbundskapten Karin Torneklint lär följa Kallurs insats på SM med stort intresse.

– Vi får se vad hon väljer.

Säsongens sista tävling blir Diamond League-tävlingen i Bryssel.

När hon ska sammanfatta säsongen 2016 blir Susanna Kallur ett stort leende.

– Det har varit roligt. Jag är superglad över att det blivit en hel säsong.

– Och det gör inte ont någonstans!

TT: Och sen då, hur blir framtiden?

– Jag har inte bestämt något. Vi tar semester i höst och då får jag känna efter. Annars blir det när jag väl ska börja träna och ser programmet, då får vi se hur jag känner.

Om Susanna Kallur skulle välja att fortsätta så finns ju VM i London nästa sommar. Kanske kan det bli ett första mål, hon fick ju inte vara med när OS avgjordes på samma arena 2012.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset