Överdriv inte. Det är Photoshop-experten Anders Jensens främsta tips när man vill twista till sina bilder. Just nu är det möjligt att rösta fram den bästa redigeringskonstnären i Metro Photo Challenges tävlings-kategori ”Sjätte sinnet”.

TT

Det gäller att inte falla för frestelsen att skruva för mycket med bilderna, enligt Photoshopexperten Anders Jensen. 

Fram till den 20 oktober är det möjligt att rösta på sina favoriter av årets tävlingsbidrag i Metro Photo Challenge. 

Temat är våra fem sinnen samt ett ”sjätte sinne”. I det sistnämnda är det bara fantasin som sätter gränser och det är därmed tillåtet att redigera sina bilder hur mycket man vill. En som kan det här med bildredigering är Photoshopläraren och bildkonstnären Anders Jensen. 

– Kameran i sig har begränsningar och därför är inte det min hemmaplan. Jag vill snarare teckna och rita utifrån ett blankt papper. Då blir Photoshop min lösning. På så sätt kan man göra sin bild fotorealistisk men samtidigt fejka gränslöst, säger han. 

Anders Jensen gillar att skapa bilder där det inte räcker med att fotografera. Som omöjliga hus och vatten som man både kan se ovanifrån och underifrån, till exempel.

– Egentligen handlar allt om inspiration. Har man sysslat med vanlig bildredigering så är det samma sak upphöjt i två. 

Ett fel som många gör när det kommer till bilder är att de redigerar dem för extremt. 

– Man blir fartblind och tar i för mycket helt enkelt. Man vrider på alla rattar och då är det svårt att se nyanser. Färgmättnad brukar vara en typisk sak som folk överdriver. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset