Under två år har gästarbetare från Kamerun kommit till Sverige för att arbeta inom skogsindustrin. Väl här fick de arbeta under helt andra förhållanden än vad de blivit lovade.
Under två år har gästarbetare från Kamerun kommit till Sverige för att arbeta inom skogsindustrin. Väl här fick de arbeta under helt andra förhållanden än vad de blivit lovade.

De kamerunska skogsarbetarna lovades svenska löner – men fick inte ens pengar till biljetten hem av arbetsgivaren Skogsnicke. Nu har de äntligen fått betalt – men trots löften är det fortfarande långt mindre än vad de hade hoppats på. Vissa har fortfarande inte fått någon lön alls.

Vi kom hit som arbetskraft för att få arbeta under normala svenska arbetsförhållanden. Inget blev som vi hade tänkt oss, säger Raymond Asanji, en av de kamerunska gästarbetarna.

Gästarbetarna kom till Sverige för att arbeta inom skogsindustrin. Men deras chef, entreprenören Skogsnicke, lurade dem på sin lön, kunde Uppdrag Granskning avslöja i slutet av januari.

Facket GS engagerade sig i frågan och ett hopp tändes om kamerunierna skulle få sina pengar och kunna återvända hem. Kamerunierna blev lovade en lön på 18 500 kronor i månaden av Skogsnicke.  

I går började pengarna betalas ut. Men summan är långt därifrån. De flesta har fått mellan 5 000 och 20 000 kronor för hela perioden. De som inte låtit facket föra deras talan har inte fått några pengar alls. 

Då kamerunierna är dåligt insatta i hur svenska samhället fungerar har en kvinna som heter Ulrika fört deras talan i de fackliga förhandlingarna. Ulrika vill inte gå ut med sitt efternamn. Hon säger att summan som förhandlingarna landat i är långt under vad gästarbetarna hoppats på.

– Det här är helt sanslöst. Man tror inte att det är sant. Men vi kommer att göra vad vi kan för att få vad som är rätt.

Utöver den kollektivavtalade lönen har gästarbetarna även fått 6 000 kronor för att kunna resa hem. Då en biljett till Kamerun kostar minst 8 000 kronor är hemresa inte att tänka på. Flera av gästarbetarna har dessutom skuldsatt sig i hemlandet innan resan och skulle få stora problem om de återvände tomhänta. I väntan på vidare förhandlingar lever de nu i ovisshet.

Under höstens utdragna förhandlingar mellan facket GS och arbetsgivarorganisationerna har gästarbetarna gått och väntat. De flesta av dem har levt som papperslösa och har inte haft något fast hem. För att få pengar har de samlat pantburkar.

– Det har inte varit lätt. Vi har väntat på besked och bett för att vi ska få vår lön. Med pengar jag fått när jag pantat burkar har jag ringt hem till min familj. De har också mått dåligt och frågar hela tiden vad som händer, säger Raymond Asanji.

Raymond Asanji, som i sitt hemland är jordbrukare, hade stora förhoppningar när han reste till Sverige för att arbeta inom skogsindustrin. Men nu är han ledsen och besviken.

– Vi kom hit med hopp om ett bra arbete. Men vi har inte fått jobba under normala förhållanden.

Metro har sökt Niklas "Skogsnicke" Gotthardsson för en kommentar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset