Nikki Haley. Arkivbild.
Nikki Haley. Arkivbild.

En strid ström av politiker, militärer och näringslivspersonligheter passerar de gyllene dörrarna till Trump Tower på Manhattan för möten med USA:s näste president Donald Trump och hans medhjälpare. På 26:e våningen pågår det intensiva arbetet med att sätta ihop Trumps regering och närmaste Vita hus-team.

Övergångsprocessen leds av tillträdande vicepresident Mike Pence och sedan tidigare är det klart att Republikanska partiets ordförande Reince Priebus blir stabschef. Utnämningen av Trumps kampanjordförande Steve Bannon till chefsstrateg har dock mött starka reaktioner. Han är tidigare chef för den konservativa nyhetssajten Breitbart News, som anklagats för kopplingar till vit maktgrupper.

Flera amerikanska medier har rapporterat om bråk och revirtänkande i processen, anklagelser som slås bort av Trump själv på Twitter. "Det går så smidigt", skriver han. I ett annat inlägg i dag heter det att övergångsteamet gör ett "fantastiskt jobb" och ska möta många riktigt bra kandidater. Enligt tidningen The Washington Post har bland andra South Carolinas guvernör Nikki Haley, Floridas guvernör Rick Scott och den tidigare utrikesministern Henry Kissinger möten i Trump Tower i dag.

Enligt vad källor uppger för NBC News, CNN och Reuters överväger Trump att tillsätta Mitt Romney som utrikesminister. De två ska mötas på söndag för att diskutera frågan, uppger källorna. Romney var Republikanernas presidentkandidat 2012 och är tidigare guvernör i Massachusetts.

Här är några andra personer som kan komma att ta plats i Donald Trumps Vita hus:

Nikki Haley, guvernör i South Carolina:

South Carolinas första kvinnliga och första indisk-amerikanska guvernör (hennes föräldrar invandrade från Punjab i Indien) var en uttalad kritiker av Donald Trump under primärvalen och stödde då aspiranten Marco Rubio. Som USA:s yngsta guvernör höll 44-åringen Republikanernas svarstal till president Obamas State of the Union-tal i januari. Då sa hon bland annat att man måste motstå frestelsen att ta till ilska i oroliga tider samt att ingen som är villig att "arbeta hårt, lyda våra lagar och älska våra traditioner" ska känna sig ovälkommen i USA. Trump svarade med att kalla henne "svag" i invandringsfrågan. I oktober svängde Haley och gav Trump sitt stöd. Republikanen och revisorn Haley arbetade med återvinning innan hon gick in i familjens klädföretag. Satt i delstatskongressen från 2005 och tillträdde som guvernör 2011. Haley är för sänkta skatter och mot abort, men har motsatt sig ett kontroversiellt lagförslag som skulle ha tvingat transsexuella att använda den toalett som överensstämmer med vederbörandes kön vid födseln. Hon ledde också ett tvärpolitiskt initiativ för att ta ner sydstatsflaggan, som vissa uppfattar som en symbol för rasism, togs ner från delstatsparlamentet i South Carolina.

Aktuell som: utrikesminister bland annat

Rick Perry, tidigare guvernör i Texas

Texas mångårige guvernör Rick Perry gav sig in i kampen om Republikanernas presidentnominering inför valet 2012, men kampanjen tog ett tvärt slut sedan han i en debatt inte kunde komma ihåg namnet på den tredje statliga myndighet han ville skrota (det var energidepartementet, vid sidan av handels- och utbildningsmyndigheterna). Han gjorde även en kortlivad satsning på Vita huset i fjol men kampanjkassan sinade, han kastade in handduken och ställde sig först bakom Ted Cruz och sedan Donald Trump. Frispråkige Perry har varit jordbrukare, pilot i flygvapnet och delstatspolitiker. Han var guvernör i den oljerika delstaten 2000–2015, och avgick sedan av fri vilja - men den sista tiden svärtades av anklagelser om maktmissbruk. Deltog nyligen i Dansa med stjärnorna (en amerikansk variant av Let´s dance)

Aktuell som: energiminister

Jan Brewer, tidigare guvernör i Arizona

Kalifornienfödda Brewer var Arizonas guvernör mellan 2009 och 2015. Hon gjorde sig känd som en hårdför ledare som införde flera tuffa delstatslagar mot papperslösa migranter. Den mest kända kallades "Visa mig dina papper". Enligt den har polis rätt att begära bevis på medborgarskap av alla de stoppar, till exempel fortkörare. Brewer beslutade också att inga körkort får utfärdas till papperslösa. Brewer, som är utbildad strålningstekniker, har tidigare varit delstatspolitiker i hemstaten. Tidigare i våras sade hon sig vara sugen på jobbet som Trumps vicepresidentkandidat.

Aktuell som: inrikesminister

Rick Scott, Floridaguvernör:

Affärsmannen, tidigare marinsoldaten och Floridaguvernören Rick Scott har svarat undvikande på frågor om huruvida han är intresserad av en ministerpost hos sin vän Donald Trump, som han enligt tidningen Miami Herald har känt i 20 år. Illinoisfödde Scott, Floridas guvernör sedan 2011, kommer från enkla förhållanden men jobbade sig upp och blev riskkapitalist. Han var med och grundade det framgångsrika privata sjukvårdsbolaget Columbia. Ställde sig tidigt bakom Trumps presidentkandidatur.

Aktuell som: hälsominister

Rudy Giuliani, tidigare borgmästare i New York

Brooklynfödd tidigare federal åklagare som på 1980-talet blev känd för de fall han drev mot den amerikanska maffian. Var New Yorks borgmästare mellan januari 1994 och december 2001, och fick beröm för sin hantering av den kaotiska tiden efter terrordåden den 11 september 2001. Har arbetat som konsult och grundat bolag som arbetar med säkerhet, finanssektorn och juridisk rådgivning. Försökte 2008 bli Republikanernas presidentkandidat men förlorade kampen till John McCain. Försvarshök som uttalat stödde invasionen av Irak 2003. Fällde i fjol ett uppmärksammat uttalande, han sade att han inte tror att president Barack Obama älskar Amerika. Ställde sig tidigt bakom Donald Trumps presidentkandidatur och har bland annat försvarat affärsmannen i tv mot anklagelser om sexuella övergrepp.

Aktuell som: utrikesminister, justitieminister eller minister för inrikes säkerhet

Newt Gingrich, tidigare talman i kongressen:

Gingrich är ett av de mer kända namnen inom Republikanska partiets högerflank och brukar ofta beskrivas som "spindoctor". Var kongressledamot från Georgia mellan 1979 och 1999, de fyra sista åren som representanthusets talman. 1994 var han med och skrev manifestet "Contract for America", som innehöll en rad republikanska löften som skulle åtgärdas om partiet fick majoriteten i kongressen. Skrivningen anses ligga bakom Republikanernas jordskredsseger och övertagandet av kongressens båda kamrar i valet. Gingrich tvingades lämna in sin avskedsansökan i slutet av 1998, efter flera anklagelser om etiska oegentligheter (bland annat ska han ha försett ett utskott i kammaren med falska uppgifter). Har därefter arbetat som politisk konsult och varit med och grundat flera tankesmedjor. Gjorde en misslyckad satsning på Vita huset 2012. Har bland annat kritiserat president Barack Obama som en person som utgår från en "kenyansk, anti-kolonial" syn på världen. Förekom i spekulationerna om att bli Trumps vicepresidentkandidat.

Aktuell som: utrikesminister – men sade i går att han hellre vill arbeta med Trumpregeringens "stora planer".

Jeff Sessions, Alabamasenator:

Alabamafödd tidigare åklagare som har varit ansvarig för det lokala justitiedepartementet i Alabama. Var nominerad till en post som federal domare, men godkändes aldrig då det kom fram att han fällt rasistiska kommentarer. Valdes in i USA:s senat 1996. Anses vara en av de mest konservativa senatorerna och har konsekvent röstat emot president Barack Obamas politik – bland annat sjukförsäkringsreformen, den lag som gjorde det möjligt för försvarsanställda att vara öppet homosexuella samt Obamas nomineringar till domare i Högsta domstolen. Tidigare har han lagt fram ett lagförslag om ett nationellt förbud mot samkönade äktenskap. Uttalad kritiker av olaglig invandring och anhängare av tuffare tag mot papperslösa migranter. Beskriver sig som miljövän på den egna hemsidan, har tagit initiativ till naturreservat och sanering av Mexikanska golfen. Samtidigt ligger han bakom ny borrning efter olja och naturgas i delstaterna vid Mexikanska golfen. Förekom i spekulationerna om att bli Trumps vicepresidentkandidat.

Aktuell som: utrikesminister, justitieminister, försvarsminister eller minister för inrikes säkerhet.

John Bolton, tidigare FN-ambassadör:

Känd som en frispråkig, konservativ och emellanåt konfrontativ diplomat och utrikespolitisk hök. Jurist som var biträdande utrikesminister 1989-1993, under den republikanske presidenten George H W Bush. När Bush den yngre styrde i Vita huset var Bolton biträdande utrikesminister med ansvar för vapenkontroll (med fokus på massförstörelsevapen) 2001-2005 och FN-ambassadör 2005-2006. 2012 blev han utrikespolitisk rådgivare till Republikanernas presidentkandidat Mitt Romney. Bolton ska ha sagt att det inte skulle göra någon skillnad om den 38 våningar höga FN-skrapan förlorar 10 våningar. Hans åsikter om Ryssland skiljer sig dramatiskt från Trumps, den blivande presidenten har uttryckt beundran för Vladimir Putin och pratade häromdagen med honom i telefon. Men Bolton har kritiserat Obamaregeringen för att vara för svag gentemot Moskva och har förordat att Ukraina ges medlemskap i försvarsalliansen Nato, något som skulle väcka ont blod i Ryssland.

Aktuell som: utrikesminister

Andra heta namn: John Boltons tidigare talesperson Richard Granell (som FN-ambassadör), tidigare chefen för försvarets underrättelseorgan generallöjtnant Michael Flynn (som försvarsminister), avgående senatorn från New Hampshire Kelly Ayotte (som försvarssekreterare), Louisianas förre guvernör Bobby Jindal (som hälsominister), Alaskas förra guvernör och den tidigare vicepresidentkandidaten Sarah Palin (som inrikesminister).

Källor: Amerikanska medier, politikernas hemsidor, TT:s arkiv med flera

J. Scott Applewhite/AP/TT
Rick Perry. Arkivbild.
Ross D. Franklin/AP/TT
Jan Brewer. Arkivbild.
Lynne Sladky/AP/TT
Rick Scott. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset