Civilminister Ardalan Shekarabi tar emot förslagen om att begränsa vinsterna i välfärdsföretagen av Ilmar Reepalu. Nu startar den politiska dragkampen.
Civilminister Ardalan Shekarabi tar emot förslagen om att begränsa vinsterna i välfärdsföretagen av Ilmar Reepalu. Nu startar den politiska dragkampen.

Regeringen siktar på att lägga fram ett lagförslag om vinster i välfärden 2017. Men i dag finns inget stöd i riksdagen, så räkna med att frågan lever vidare i nästa valrörelse.

När dammet från alla upprörda kommentarer om vinsttak har lagt sig ska alla partier utom Sverigedemokraterna sätta sig ner och se om det går att hitta en kompromiss om hur vinsterna i de privata välfärdsföretagen ska regleras.

Sakpolitiskt möjligt

Rent sakpolitiskt är det inte omöjligt. Allianspartierna räcker ut handen till förhandlingar i en debattartikel, även om de säger nej till ett generellt vinsttak.

– Scenariot om en kompromiss ska inte räknas bort. Man är nog ganska mycket närmare varandra än vad en del kommentarer tyder på, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

Undersökningar visar att en majoritet av väljarna – även alliansväljare – vill begränsa möjligheterna att göra vinst på att driva skolor och äldreboenden. Därför är Moderaterna angelägna om att få bort frågan ur debatten före nästa val.

För regeringen är intresset snarare det motsatta. Om den lägger fram en proposition i riksdagen som de borgerliga röstar ner, så kan man trigga upp konflikten om vinster i välfärden inför valrörelsen 2018 och göra det till en valfråga.

Stökig fråga

Frågan är hur viktigt det är för väljarna. Hittills har inte vinster i välfärden hamnat i topp när väljarna fått rangordna vad som är viktigast för dem. Å andra sidan hamnar skola, vård och omsorg alltid högt.

– Det som stökar till de här mätningarna är att en stor majoritet också brukar svara ja på om man vill ha valfrihet, säger Jonas Hinnfors.

Och bland dem som värderar valfrihet högt och har barn i friskolor finns även S-väljare. För en socialdemokratisk partistrateg är det därför inte självklart att välja hård konflikt i frågan.

Villkorat stöd

En annan faktor att väga in för regeringen är att Vänsterpartiet, som drev frågan hårt redan i förra valrörelsen, villkorat sitt stöd för regeringens budget med att regeringen ska lägga fram ett tufft förslag för att "stoppa vinstjakten". Om regeringen väljer att kompromissa om generella vinsttak med Alliansen, kan en regeringskris i stället vänta.

– Men V har en besvärlig situation för alternativet är ju en regering som är mycket sämre ur deras synpunkt. Så deras ultimatum kommer kanske att smälta samman, säger Hinnfors.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset