Flera distributörer av film- och tv ska nu i samarbete med ett inkassoföretag börja skicka kravbrev hem till vad man kallar illegala fildelare runtom i Sverige. Arkivbild.
Flera distributörer av film- och tv ska nu i samarbete med ett inkassoföretag börja skicka kravbrev hem till vad man kallar illegala fildelare runtom i Sverige. Arkivbild.

Fildelare i Sverige kan inom kort få krav på 2 000 kronor i brevlådan. Betalar man inte kan fallet hamna i domstol. – Ett digitalt medborgargarde som använder närmast maffialiknande utpressningsmetoder, säger vd:n Jon Karlung på nätoperatören Bahnhof om verksamheten.

Det Karlung dömer ut är att ett inkassobolag gått ihop med upphovsrättinnehavare för att komma åt vad de kallar "den illegala fildelningen" i Sverige. Under namnet Spridningskollen ska man i dagarna börja skicka kravbrev till fildelare, efter att ha spårat IP-adresser och vem som hade adressen när den påstått illegala nedladdningen skedde.

Till att börja kommer kraven att ligga på 2 000 kronor.

– Men med stor sannolikhet kommer beloppet att höjas senare eftersom skadan av den illegala fildelningen är mycket större, säger Gordon Odenbark, vice vd på Gothia Inkasso i Varberg som står bakom Spridningskollen tillsammans med rättighetshavare inom film- och tv-branschen som Atlantic Film, Crystalis Entertainment, Noble Entertainment och Scanbox Entertainment.

"Legitim och nödvändig"

Odenbark ser verksamheten som "helt legitim" och "nödvändig" medan Jon Karlung är starkt kritisk.

– Det känns rättsosäkert om man låter en privat organisation börjar uppträda som polis, säger Banhof-vd:n som kallar det hela "ett digitalt medborgargarde som använder närmast maffialiknande utpressningsmetoder".

Odenbark tillbakavisar Karlungs omdömen men medger att "det kan verka hårt att ge sig på enskilda fildelare".

– Men ska vi få till en beteendeförändring så är det nog nödvändigt. Ett liknande initiativ har drivits i Tyskland och Finland och det har visat sig fungera.

TT: Vad händer om man vägrar att betala efter att ha fått krav från er?

– Då kan vi komma att vända oss till Kronofogden eller domstol, säger Gordon Odenbark.

Kräver att sajten stängs

Jon Karlung berättar även att Bahnhof ansökt om varumärkesskydd av Spridningskollen hos Patent- och registreringsverket, och därför kräver han att sajten Spridningskollen.se stängs.

– De (som står bakom sajten) har så vitt jag vet inte skickat in någon ansökan. Vi har också lanserat sajten Spridningskollen.org där vi vill driva opinion i den här frågan, och då har vi varumärkesskyddat den.

Gordon Odenbark medger att man inte varumärkesskyddat Spridningskollen, men han säger att sajten inte kommer att stängas.

– Våra jurister ska titta på frågan innan vi kan säga hur vi ska gå vidare. Men jag tycker det är synd att sakfrågan skyms av ett prank, och det är tråkigt att vår sajt tillfället gick ner på grund att vi blev utsatta för en DDOS-attack som startade antingen sent i går kväll eller tidigt i morse efter att Spridningskollen började att uppmärksammas på nätet.

TT: Och vem tror du ligger bakom attacken?

– Ja, det är väl antagligen personer som inte gillar det vi gör, säger Gordon Odenbark.

Kristina Sahlén/Bahnhof/TT
Jon Karlung, Bahnhof. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset