I City.
I City.

Trots att över 1 000 personer har anmält storsäckar som står i vägen försvinner inte problemet. Metros läsare lyckades ta ett 40-tal bilder på säckar – på bara några timmar.

Scoopshot/Richard Eriksson

En säck täcker nästan en hel trottoar på Luntmakargatan.

Scoopshot/Helenah Persélius

Korsningen Kungsgatan/Norrlands gatan.

Scoopshot/Viktor Göthe

Säckar står i vägen på en gångbana på Gröndalsvägen så fotgängare tvingas ut i cykelbanan. 

Stadens kampanj för att få bort de stora säckarna med byggbråte från stadsmiljön har hittills varit ett misslyckande. 

När Metro bad läsarna skicka in bildbevis på att problemet existerar rasslade det till – och ett 40-tal bilder kom in på bara några timmar.

Sedan i mars har visserligen över 1 000 personer anmält totalt närmare 2 800 säckar via specialstartade saften www.anmalstorsack. se eller telefon, men problemet har inte försvunnit – bara flyttat. 

– Det är färre som placerar storsäckarna på trottoarerna men nu står de i stället på gator eller på parkeringsplatser, säger Susanne Pettersson, projektledare på Trafikkontoret, till tidningen Södermalmsnytt.

För att få ställa så kallade storsäckar på offentlig plats, till exempel i samband med en renovering, måste beställaren av arbetena ansöka om tillstånd hos polisen. Det kostar 700 kronor i administrativ avgift, plus en avgift per dag, som är 260 kronor i City och 100 kronor i ytterstaden.

Den som ställer ut säckarna utan tillstånd riskerar första hand böter för brott mot ordningslagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset