Deltagare från förra årets E 3 (Electronic Entertainment Expo) i Los Angeles
Deltagare från förra årets E 3 (Electronic Entertainment Expo) i Los Angeles

Speljättarna Microsoft och Sony stöder olika format - kan bli avgörande för framtiden

Sony Playstation 3

En teknologisk fajt mellan tillverkarna av tv-spelskonsoler kan segla upp i veckan när branschen träffas i Los Angeles för årets största kombinerade konferens och mässa.
Deltagarna vid The Electronic Entertainment Expo, E 3, är redo för en första närmare titt på två kommande konsoler – Sonys Playstation 3 (PS 3) och Nintendos Wii, som gått under ”kodnamnet” Revolution. Dessutom kommer Microsoft att avslöja sina framtida planer för den tidigare lanserade Xbox 360 och Xbox Live online game service.

OLIKA FORMAT
Konferensen kanske även kan kasta ljus över striden mellan två HD-dvd-standarder, där Microsoft och Sony stöder olika format.
– Den stora grejen på E 3 i år blir hårdvaran, sa Michael Pachter, forskningschef vid Wedbush Morgan Securities.
Medan majoriteten av utställarna på E 3 är videospelstillverkare och studior som tar en titt på vad de har att erbjuda när det gäller konsoler och handspel, som Nintendos dual screen, DS, Sonys Playstation Portable, PSP, mobiltelefoner och PC, kommer världens ögon att riktas mot de tre stora konsoltillverkarna.
– Nintendo kan stjäla showen med en första ordentlig titt på deras Wiikonsol med nyskapande design vad gäller spelkontrollen, säger Pachter.

SVÅRA ATT SKILJA ÅT
Spelkontrollen liknar en kombination av en fjärrkontroll för tv:n och en datormus. Kontrollen fungerar med rörelsesensorer likaväl som med mer konventionella knapptryckningar.
Microsofts och Sonys konsoler blir svårare att skilja åt, enligt Pachter.
– Jag tror knappast att man kommer att kunna se någon skillnad mellan spelen på Xbox 360 och Playstation 3 – båda är tekniskt sett lika och båda kommer att se bra ut.
Konkurrenternas framgång beror på vad de väljer som nästa generations dvd-drive. Microsoft stöder Toshibas HD-dvd-format och Sony kommer troligen att ha sitt eget Blu-Ray-format på dvd-driven i PS 3.
– Jag tror att Blu-Ray-planen är rätt. Många kommer att köpa PS 3 tack vare den, sa Pachter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset