Invar Kamprad har skänkt stora summor tidigare. I somras gav han 110 000 kronor till en skolklass.
Invar Kamprad har skänkt stora summor tidigare. I somras gav han 110 000 kronor till en skolklass.

Ingvar Kamprad har skänkt fem miljoner kornot till Ikea-kommunen Älmhult. Pengarna är öronmärkta till att användas till satsningar på kommunens äldre.

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad överranskade rejält när han i torsdags lämnade skänkte 5 miljoner kronor till Älmhults kommun.

Var pengarna ska gå är tydligt. I gåvobrevet som lämnades överlämnades av Kamprads assistent står nämligen att pengarna endast får användas för etablering och mötesplats i Vita korset-huset i kommunen.  

Ingvar Kamprad skriver bland annat i sitt gåvobrev att mötesplatsen ska drivas av kommunen och vara en plats dit äldre människor kan söka sig för gemenskap, information och kunskap, skriver Älmhult kommun på sin hemsida.

– Från kommunens sida är vi oerhört tacksamma över gåvan, som kommer till god användning nu när vi ska rusta upp Vita Korset-huset. Huset ska bli en mötesplats för såväl unga som gamla och de pengar vi har fått kommer att användas helt enligt Ingvars önskemål, säger kommunchef Tomas Rikse enligt hemsidan.

Miljongåvan innebär att kommunens budget för projektet kan sänkas från 11 miljoner till sex miljoner, skriver Expressen. ​

LÄS MER: Här är Ingvar Kamprads julklapp till personalen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset