Sedan Steve Jobs meddelade att han av hälsoskäl slutar som VD för Apple har han hyllats, men också mött kritik. Vissa ser Apple som en religion, med användare som på ett sektliknande sätt deklarerar sin lojalitet och där Jobs, alltid i svart polotröja, ses som en Jesusfigur, vars kungörelser upprepas och tolkas av fansen.

Jag erkänner: Om Apple är en religion så är jag troende. Om jag måste välja en frälsare tar jag gärna mannen som sopade banan med dator-, musik- och telekomindustrin med ett företag startat i föräldrarnas garage. Han som efter interna strider tvingades bort från sitt älskade Apple 1985, bara för att elva år senare återkomma när det stod på ruinens brant, och förvandlade det till världens näst största och mest beundrade bolag. Vad är väl att gå på vatten jämfört med det?

Vår tids största entreprenör adopterades av en arbetarklassfamilj i Kalifornien, hade inte råd att slutföra någon högre utbildning, pantade flaskor för att få ihop till mat, for till Indien och experimenterade med LSD och blev buddhist. Bredden i impulser och livet i undergroundkulturen kan ha bidragit till kreativiteten, modet att utmana bjässarna och blicken för ögonblicken då allt kan hända. ”Think different” blev Apples slogan.

Tillsammans med Steve Wozniak
skapade Jobs en av de första persondatorerna, men det är hans febrila verksamhet sedan återkomsten till Apple som befäste hans rykte. iPod, iPhone, iPad – en makalös serie innovationer som har revolutionerat vårt sätt att arbeta, kommunicera, läsa, lyssna och leka.

Medan andra teknikföretag lät ingenjörernas fantasier gå ut över begriplighet och utformning är Apples produkter alltid så användarvänliga att barn kan bruka dem, och så eleganta att esteterna vill göra det. Dyrt? Javisst, men prisvärt. Och som alla stora idéer används de till att göra billigare kopior.

Och om Apple nu efter Jobs blir en trög bjässe utan snille och smak? Ja, då kommer de att krossas av någon framtida Steve Jobs som kanske just nu ber mamma och pappa att flytta ut bilen ur garaget. ”De som är galna nog att tro att de kan förändra världen är de som också gör det”, som Jobs konstaterade. I så fall konverterar jag direkt.

+ Begåvade och charmiga Annie Lööf. Grattis Centern!

Krögare kan förbjudas att sätta egna åldersgränser.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset