Två av tre rökare kommer att dö av sin rökning, visar en ny jättestudie. Men det är inte för sent att sluta.

Att det är farligt att röka är knappast något som undgått varken rökare eller ickerökare . Redan på 1950-talet kunde studier visa ett samband mellan cigaretter och risk att dö i förtid. 

I den senaste studien har över 200 000 män och kvinnor över 45 år i Australien studerats. Personerna delades in i rökare, före detta rökare och aldrig-rökare. Precis som i andra studier fanns det ett samband mellan livsstilsfaktorer som alkohol, fetma och träning mellan grupperna, men även när detta räknades bort var resultaten chockerande. 

Den relativa risken att dö – mortaliteten – var mellan nästan tre gånger högre för rökare under studieperioden, skriver Ars Technica. Hur många cigaretter om dagen du suger i dig spelar också stor roll. För de som konsumerade över 25 cigaretter om dagen var risken fyra gånger högre. 

Föreställningen att det inte hjälper att sluta på äldre dagar är falsk, visar studien, som publicerats i BMC Medicine. För de som slutade röka mellan 45 och 54 var den relativa risken att dö ”bara” runt en tredjedel högre än för ickerökaren.

Enligt Folkhälsoinstitutet är andelen rökare i Sverige låg internationellt, men mer än var fjärde man och var femte kvinna röker eller snusar dagligen. Rökning dödar ungefär 12 000 personer varje år och 100 000 svenskar insjuknar i rökrelaterade sjukdomar varje år.

Sluta-Röka-Linjen får du råd om du vill sluta.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset