Du har säkert hört uttrycket ”att skämmas som en hund”. Och visst har hundar en speciell förmåga att se skyldiga ut när de har gjort något dumt. Men vad är det de känner, egentligen? Metro reder ut tillsammans med etologen Kenth Svartberg.

Etologen Kenth Svartberg reder ut vad hunden känner när den viker undan med blicken.

Du kommer hem och ser en trasig sko i hallen. Den huvudmisstänkte: din hund. Du frågar ”är det du som har gjort det här?”. Hunden viker undan blicken, blir låg.

Det är lätt att tolka det som att hunden känner skam över sitt beteende. Men riktigt så enkelt är det inte, enligt etologen Kenth Svartberg som har jobbat med hundar i 27 år och forskat om deras olika personligheter.

LÄS MER: Här är ämnena som förgiftar din hund

– Att skämmas är ju när man inte lever upp till någon slags värdering eller norm. Till exempel om det är öppet mål i fotboll och du missar. Den känslan kräver att man har liksom ett inre regelverk för vad man borde göra, och där blir det ett problem för hundar, säger han.

Han berättar om ett experiment på Columbia university där 14 hundar och deras ägare medverkade. Forskaren och hundexperten Alexandra Horowitz ställde fram kakor åt hundarna och lämnade dem ensamma. Vissa hundar föll för frestelsen och åt av kakorna, medan andra lyckades hålla sig.

LÄS MER: Därför är hundar bättre än katter

I vissa fall tog Horowitz bort kakorna och sa till ägarna att deras hund hade ätit ändå.

Resultatet: Alla hundar som hade pekats ut som skyldiga visade upp det ”skamsna” beteendet när de fick träffa sin ägare, oavsett om hundarna faktiskt ätit av kakorna eller inte. Förklaringen verkar alltså ligga i ägarnas ifrågasättande eller arga beteende mot hunden, snarare än att de har förstått att de gjort fel.

– När ägaren hör att deras hund varit olydig skapas en känsla hos dem som de förmedlar vidare till sin hund. Då beter sig hunden på det här undergivna sättet för att bli kompis med sin ägare igen, säger Kenth Svartberg.

LÄS MER: Debatt: Snälla hundägare – plocka upp bajset, för fan

Ett annat hinder för hundarna att känna skam är att de verkar sakna en känsla av ”jag”.

– Du kan titta på din spegelbild och förstå att det är du som är där. Det kan även en del primater göra som till exempel gorillor. Men hundar har inte den förmågan, det är i alla fall vad man tror. Och för att känna skam krävs det att man ser sig själv som ett jag, som en medveten varelse, säger han.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hund