Genom att titta på den här läskiga kvinnans näsa i femton sekunder kan du att se en brunhårig kvinna på den vita rutan bredvid. Men alla kan inte se illusionen.

Kan du se den brunhåriga kvinnan? Det kan nämligen inte alla

I slutet av februari var det enda internet kunde prata om klänningen vars färger ingen riktigt kunde precisera. Nu pratar istället alla om en optisk illusion som sprids över nätet.

Genom att titta på den vita pricken i mitten av ansiktet på kvinnan som bilden föreställer i femton sekunder kommer du om du har tur att se en bild av en brunhårig kvinna i den vita rutan bredvid.

► LÄS MER: Färgforskarna oense om klänningen: Den är blå – nej, den är vit

Originalbilden är ett negativ, och effekten som äger rum kallas för en efterbild och uppstår när du fixerat något med blicken under en tid. Den specifika effekten kallas i det här fallet för en negativ efterbild och uppstår när ögats fotoreceptorer anpassar sig till överstimulering och tappar sin känslighet.  

– När till exempel färgen gult försvagas så gör det att den motsatta färgen blir starkare så att du till exempel ser blått, säger Juno Kim vid NSW School of optometry and vision science till Daily mail Australia.

Huruvida du kan se illusionen eller inte beror på hur känsliga dina fotoreceptorer är.

► LÄS MER: Vilken färg har den här klänningen? Hela nätet bråkar om #dressgate

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset