Lugitränaren Tomas Axnérs klubb straffas av förbundet. Arkivbild.
Lugitränaren Tomas Axnérs klubb straffas av förbundet. Arkivbild.

Lugi leder inte längre handbollsligan. Inte för att de har förlorat matcher utan på grund av – slarv.En värvning registrerades inte hos handbollsförbundet, som nu kan göra om sitt av klubbarna kritiserade datasystem.

Det handlar om målvakten Josip Cavars, som gick till Lugi från IFK Ystad i våras. Värvningen registrerades dock aldrig hos Svenska handbollförbundet. Det hela uppdagades inte förrän i Alingsås den 29 oktober, men eftersom sådana här ärenden har en preskriptionstid på två veckor så blir Lugi endast av med segrarna mot Alingsås och den följande matchen mot Sävehof, som båda nu slutar 0–10.

Även Guif straffas för samma sak gällande tre spelare – Emil Hansson, Markus Sjöbrink och Simon Sonesten – och tilldöms förlust mot Redbergslid med 0–10. I de fallen betalades övergångsavgiften in till förbundet, men några påskrivna handlingar skickades inte in.

Systemet reagerar inte

Samtiga spelare har dock kunnat spela i landets högsta serie utan att någon egentligen reagerade.

TT: Hur är detta ens möjligt?

– Det vi har lärt oss är att vi inte riktigt kan lita på våra föreningar i det här. Att de ser till att det blir rätt. Det kan vara den mänskliga faktorn eller annat, men någonstans har det brutit i rutin eller kommunikation, säger Ralf Lundberg, tävlingschef på Svenska handbollförbundet.

Trots att spelarnas namn gång på gång registrerats i matchprotokoll och annat har inget system slagit larm om att allt inte står rätt till.

– Vi håller på att jobba om hela systemet så att det blir helt datorbaserat. När det kommer till protokoll och annat så måste de kanske läsa av spelardatabasen och om det är något fel så kan det reagera genom att blinka rött eller liknande, säger Ralf Lundberg.

Han hoppas att det nya systemet kan vara i gång redan i vinter, eller till nästa säsong.

Lugi överklagar

Poängförändringarna gör att Lugi halkar ner från första till femte plats i tabellen. Alingsås är ny serieledare, Sävehof ny trea. Lugi blir femma och Guif sexa.

Lugi tänker överklaga beslutet.

"Vi har de senaste sex månaderna haft honom anställd och betalat ut lön och sociala avgifter för honom (Cavar). Det har inte funnits några uppsåt i handlingen utan vi har begått ett misstag utifrån den mänskliga faktorn och detta bestraffas vi orimligt hårt för, dessutom får det sportsliga konsekvenser för många andra lag i serien", skriver Lugi i ett pressmeddelande.

Varken Sävehof eller Alingsås valde att anmäla Lugi när Cavars otillåtna status uppdagades. Den senare klubben ställer sig nu också frågande till regelverket och systemet – trots att de på grund av det toppar tabellen.

"Missarna på senare tid kunde undvikits med ett proffsigare sätt att sköta övergångar", skriver AHK:s tränare Mikael Franzén på klubben webbplats.

"Saker kan falla mellan stolarna och rutinerna är inte alltid där, då borde vi ha en gemensam checklista inför varje säsongsstart där vi kan gå igenom så allt blir rätt. Att någon får poängavdrag i omgång tio känns väldigt oproffsigt".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset