Till vilken ålder får man vabba?
Till vilken ålder får man vabba?

Kan jag vabba när jag är föräldraledig? Hur mycket pengar får jag för vab? Frågorna och reglerna är många när det kommer till att få tillfällig föräldrapenning för vård av barn. Här kommer tolv svar som kan hjälpa dig på traven.

Hur anmäler jag vab? 

Tidigare har du behövt både anmäla om vab och ansöka om ersättning, men sedan den första januari i år räcker det med ansökan.

Det gör du på Försäkringskassans hemsida när barnet blivit friskt igen, men senast 90 dagar efter den första sjukdomsdagen.

När får jag vabba?

Om barnet är mellan åtta månader och tolv år har du rätt till tillfällig föräldrapenning när du stannar hemma från jobbet eller går miste om a-kassa. Samma gäller om du följer med barnet till läkare, barnavårdscentral, tandläkare eller barn- och ungdomspsykiatri.

Det finns undantag då du kan få pengar även om barnet är yngre eller äldre.

LÄS MER: Rekordmånga föräldrar anmälda för VAB-fusk: ”Fler kontroller”

Kan jag vabba om barnet är under åtta månader?

Ja, men bara om barnet ligger på sjukhus eller har en stadigvarande plats i barnomsorgen.

Om föräldern som är hemma med bebisen blir sjuk och du måste stanna hemma och ta hand barnet får du inte vabba, men kan däremot ta ut vanlig föräldrapenning.

Till vilken ålder får man vabba?

Om barnet hunnit fylla tolv (men inte sexton) kan du vabba, men bara i speciella fall.

Du får vabba om du måste följa med barnet på läkarbesök, om barnet blir svårt sjukt och inte klarar sig själv, om grundsjukdomen hos ett barn med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning förvärras och om ett barn med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning blir akut sjukt i annan sjukdom.

Hur länge får jag vabba?

Du har rätt till vab-ersättning 120 dagar varje år per barn. Är ni fler som vabbar delar ni på de dagarna.

De första sju dagarna av barnets sjukdomsperiod behöver du inget intyg på att barnet är sjukt, men från och med dag åtta krävs det att du skickar in intyg från läkare eller sjuksköterska.

Kan två föräldrar vabba varannan dag?

Kan två föräldrar vabba varannan dag?

Ja, så länge ni gör varsin ansökan om ersättning för de dagar ni varit hemma.

Om båda föräldrar är hemma samma dag har bara en av er rätt till ersättning, med undantag för om barnet är inlagt på sjukhus.

Kan någon annan än föräldrarna vabba?

Ja. Det är helt okej att en släkting, granne eller vän stannar hemma med ditt barn. För att personen ska få ersättning förutsätter det att hen går miste om inkomst och att du själv har rätt till tillfällig föräldrapenning.

Kan jag vabba delar av en dag?

Ja, om du inte kan vabba en hel dag kan du göra det 75 procent, 50 procent, 25 procent och 12,5 procent av en dag. Två föräldrar kan med andra ord vara hemma halva dagen var, exempelvis.

LÄS MER: Vab-dagarna ökar – här är 5 saker du kanske inte visste om vab

Kan jag vabba när jag är föräldraledig?

Inte i alla fall. För att få byta ut föräldrapenningen mot ersättning för vab krävs det att barnet är inlagt på sjukhus.

Kan jag vabba när jag har semester?

Ja, du kan byta ut semesterdagar mot vab om ditt barn blir sjukt. Men det gäller bara om du semestrar inom EU och om din arbetsgivare (som måste se till att din semester ändras till vab så att du inte får dubbel ersättning) godkänner det.

Hur mycket pengar får jag när jag vabbar?

Ersättningen för att vabba ligger strax under 80 procent av din normala inkomst. Det finns dock en maxgräns – 29 063 kronor i månaden – och tjänar du mer än så påverkas inte vab-ersättningen.

LÄS MER: Debatt: Nej, vab är inte mysigt – det är helvetet på jorden

När får jag pengarna från Försäkringskassan?

Ansöker du om tillfällig föräldrapenning senast den 15:e kommer pengarna den 25:e samma månad. Ansöker du efter den 15:e kommer pengarna den 25:e månaden därpå.

Ibland kan Försäkringskassan behöva fler uppgifter från dig, något som kan påverka utbetalningsdatumet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset