Kanadadödaren Fredrik Pettersson är tillbaka i landslaget för första gången sedan VM-guldet 2013.
Kanadadödaren Fredrik Pettersson är tillbaka i landslaget för första gången sedan VM-guldet 2013.

Han är för evigt inskriven i den svenska hockeyhistorien som straffhjälten som fällde Kanada.Fredrik Pettersson, 29, har inte spelat en landskamp sedan VM-guldet i Globen 2013 – men är nu redo att jaga nya landslagstitlar.– Jag känner att jag har en del kvar att göra, säger han inför återkomsten.

Om han inte blir sjuk vill säga.

Den förre Frölundaprofilen, som återfinns i KHL och Nizjnij Novgorod, skulle egentligen ha gjort landslagscomeback redan i februari i år.

Han körde några träningspass med Tre Kronor i Örebro, men blev sedan magsjuk och missade dubbellandskampen mot Finland.

I våras när han reste hem från sin säsong i schweiziska Lugano drabbades han av magsjuka igen – och kunde inte vara med och fira med sina polare i Frölunda som precis hade tagit SM-guld.

Så...

– Fattas bara att jag åker på någonting den här gången också, säger han och himlar med ögonen.

Ingen skön känsla

Petterssons långa bortavaro från landslaget har flera förklaringar. Han blev stoppad av Lugano vid ett tillfälle, skador har satt stopp och han har inte känt "den sköna känslan". Nu är han tänd och taggad.

– När man inte känner sig fräsch så är det inte kul. Då klarar man inte att spela på den högsta nivån. Nu känns det som en nystart, det ska bli kul att spela med Linus (Klasen) igen och det är alltid roligt att spela med Tre Kronor. Det kommer tillbaka ganska många sköna minnen från 2013, berättar han förväntansfullt efter en träning i Stockholm inför Karjalaturneringen där Tre Kronor börjar mot Tjeckien på bortaplan på torsdagskvällen.

VM 2013...det är så klart ett oförglömligt minne för Pettersson. Speciellt som hans slagskottsstraff i kvartsfinalen mot Kanada blev avgörande.

Mycket straffsnack

TT: Blir du ofta påmind om straffen?

– Det blir jag faktiskt, det är det folk mest kommer ihåg mig för. Det är klart att det är skoj, säger han.

Han får frågan av en reporter om det egentligen var han – och inte Daniel och Henrik Sedin – som låg bakom VM-guldet. Pettersson blir först tyst, skrattar sedan och säger:

– Vi har nog olika uppfattningar där. Tittar man på hela VM så var de sinnessjukt bra, bäst i världen då. Vi hade aldrig vunnit utan dem, inte en chans.

Pettersson återfinns i KHL nu efter att ha öst in poäng – 117 poäng på 99 matcher – med Linus Klasen bredvid sig i Lugano under de två senaste säsongerna.

Förr fick han ta en defensiv roll i landslaget, nu hoppas han på en offensivare i Rikard Grönborgs landslag.

– Jag tycker att jag är en bättre spelare i dag än jag var då (2013). Så jag hoppas kunna vara med som en lite annorlunda spelare och bidra på ett annat sätt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset