Ett riktigt bottennapp, tycker Metros filmrecensent C-G Karlsson.
Ett riktigt bottennapp, tycker Metros filmrecensent C-G Karlsson.

"Göta kanal 3 – Kanalkungens hemlighet"

En av mina roligaste stunder på jobbet var när jag första gången skrattade mig genom ”Dum & dummare”. Den fångade exakt begreppet dumskojig.

Den här filmen är också dum. Men på motsatt vis. Dum-tråkig.

Janne ”Loffe” Carlsson jagas åter av Magnus Härenstams kronofogde, som i sin tur jagas av skurkar. Men det vet inte fogdens nya assistent (Sara Sommerfeld) som – håll i er för nu blir det riktigt knasigt! – har tandställning!

Till skillnad från i ettan och tvåan finns ingen tävling men man har krystat fram diverse jaktscener på och kring kanalen. Samt ett Venedig-besök vars enda syfte tycks vara att Loffe ska prata svenska med italienare och utbrista tokigheter som ”din jävla capricciosa-Casanova!” eller ”jävla fi­kon­trampare!”.

Hemma i Sverige varvar han omotiverade “he he” med ”skit på dig!”.

Loffe kan i inspirerade sammanhang vara en skönt subtil karaktärsskådis. Här är han olidlig. Mest manusets fel så klart. Och ingen av skådisarna går fri. Alla agerar som om det vore stumfilm (vilket man ofta önskar att det vore).

Det löper en unken doft av spekulation genom hela filmen. Slapstickskämten är slappa, dialogen enfaldig, ”storyn” förvirrad.

Allt signalerar minsta möjliga insats för att tjäna mesta möjliga stålar på den uppenbart lättraggade familjepubliken. “He he”, som Loffe säger. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset