Kanalernas kamp om höstens tv-tittare Larry Hagman som J R Ewing, Linda Gray som Sue Ellen Ewing och Patrick Duffy som Bobby Ewing.
Kanalernas kamp om höstens tv-tittare Larry Hagman som J R Ewing, Linda Gray som Sue Ellen Ewing och Patrick Duffy som Bobby Ewing.

Premiär. Tv-tablån skvallrar om att sommaren är över. Nu börjar premiärerna.

”Lyxfällan” ställs mot ”Once upon a time”, ”Robinson” mot ”Färjan” och ”Ensam mamma söker” mot ”Dallas”. Det kan endast betyda en sak – reprissommaren är över och tv-hösten är här.

Bara inom de kommande sju dagarna är det 20 premiärer och säsongspremiärer och allra mest späckad är måndag, som bjuder på en zappfest utan dess like för den obeslutsamme. 

TV 3 bjuder till exempel på säsongspremiär av ”Ensam mamma söker” som ställs mot det svåraste av motstånd – TV 4:s omtalade ”Dallas”-premiär. Men Fredrik Lundberg, programdirektör på TV 3, är inte orolig.
– Det är ett av våra populäraste program och har hävdat sig bra i tablån mot massor av olika motstånd, säger han.

På TV 4 har man i sin tur kopplat ihop ”Dallas” med ”Robinson” den första veckan och vill att folk ska titta på båda – även om sistnämnda krockar med Kanal 5:s ”Färjan”.
– Jag tror att det finns utrymme för båda, men hoppas förstås att vår kombination ska funka, säger Fredrik Arefalk, programchef på TV 4.

Kanalen har höga förväntningar på ”Dallas” efter att serien gjort succé i USA under våren och sommaren, men några tittarsiffror vill de inte spekulera om.

Kanal  5 hoppas i sin tur att de talrika biljetter som löses över Östersjön varje år ska spilla över i ett fortsatt intresse för ”Färjan”.
– Vi hoppas och tror att många som älskar fenomenet också älskar programmet. Så har det i alla fall varit tidigare, säger presschefen Dan Panas.
– Men det är hård konkurrens i tv generellt. Vinnaren är tv-tittaren som har så många program att välja på.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset