Förseningarna och missnöjdheten bland resenärerna borde ha gett Arriva böter på 130 miljoner kronor för busskaoset i norrort. Istället har de förhandlat med SL och bara betalat en miljon, uppger Lokaltidningen Mitt i.

Bussresenärerna i norrort märkte tydligt när entreprenören Arriva tog över trafiken i Täby, Vaxholm och Österåker i början av året. Bussarna drogs med kraftiga förseningar – om de kom över huvud taget.

Lokaltidningen Mitt i har jämfört trafikrapporterna med punkterna om vite i avtalet mellan SL och Arriva – som visar att entreprenören hittills borde ha fått böter på drygt 130 miljoner på grund av kaoset.

Men Arriva har bara betalat en miljon kronor, eftersom man istället fått med sig SL till förhandlingsbordet – trots att kontraktet kan rivas när vitet överstiger 30 miljoner.

LÄS MER: Hälften av bussarna försenade sedan Arriva tog över i Norrort

Enligt en källa till Lokaltidningen Mitt i har SL gett Arriva ett informellt löfte om att slippa böter.

– Det här är pengar som landstinget skulle kunna få tillbaka men SL vill hellre ha en god relation med Arriva. Kräver SL in pengarna så är ju det dessutom ett erkännande om att upphandlingen gått fel, säger källan till Mitt i.

Orsaken till att Arriva inte har betalat mer än en miljon ska vara att de anser att även SL brustit i sitt åtagande.Henrik Palmér, biträdande sektionschef på landstingets trafikavdelning, bekräftar att det finns krav på "betydande belopp" men att man nu förhandlar om dem.

Enligt Anders Lindström, chef på Trafikförvaltningen, frystes vissa utbetalningar till Arriva under kaoset. Förhandlingarna ska bland annat handla om ifall de frysta utbetalningarn bör kvittas mot eventuella viten, skriver Lokaltidningen Mitt i.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset