När Anne Lundqvist loggade in på sitt Facebookkonto dök det plötsligt upp ett meddelande från hennes mamma – som varit död i tre år. ”Det känns som likplundring”, säger Anne Lundqvist till Metro.

TT/Privat

Någon kapade Anne Lundqvists döda mammas Facebookkonto. 

Det var tidigare i veckan som Anne Lundqvist, 56, från Norrtälje fick sig en riktigt obehaglig överraskning när hon loggade in på sitt Facebookkonto, något som P4 Uppland var först med att uppmärksamma.

”Hej, hej, hej” stod det i ett meddelandet från hennes mamma – som dog för tre år sedan. 

– Jag förstod direkt att konto hade blivit kapat. Men även om jag förstod att det inte var mamma fick jag en klump i magen. Det var jobbigt och jag blev förbannad, säger Anne Lundqvist till Metro. 

När Anne skickade en arg smiley tillbaka skrev kaparen att den hade ”något intressant att berätta” och bad henne att skicka sin mejladress. 

– Men det gjorde jag inte, det hade nog varit ganska farligt. Jag tror att de var ute efter att komma åt min mejl för att på på vis nästla sig in i min dator och få kontouppgifter och sådana saker. 

Med hjälp av sin dotter tog Anne reda på att man behöver skicka in ett så kallat ”vårdnadsintyg” – ett dokument från begravningsbyrån som intygar att en person har avlidit – för att kunna avsluta en död persons Facebookkonto. Och så snart hon hade skickat in dokumentet raderades hennes mammas profil. 

Trots att det har gått några dagar, rör kaparens utnyttjande av mammans konto fortfarande upp starka känslor.

– Det känns som likplundring. Det låter kanske makabert men det är det ordet som närmast beskriver vad jag känner, säger Anne Lundqvist.

Polisen får varje vecka in mellan tio och tjugo anmälningar om kapade konto, enligt Sveriges Radio. Det bästa sättet att hålla kaparna borta är vaksamhet och bra lösenord.

– Du ska ha ett starkt lösenord till e-post och sociala medier. För det är nycklen till väldigt mycket av våra digitala liv, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare vid polisens nationella bedrägericentrum, till P4 Uppland.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset