Den syriska staden Manbij är återigen under attack. Bilden är från tidigare i somras, då USA-stödda styrkor genomförde en offensiv mot staden, som då kontrollerades av jihadistgruppen IS. I veckan har den beskjutits av Turkiet. Arkivbild.
Den syriska staden Manbij är återigen under attack. Bilden är från tidigare i somras, då USA-stödda styrkor genomförde en offensiv mot staden, som då kontrollerades av jihadistgruppen IS. I veckan har den beskjutits av Turkiet. Arkivbild.

Turkiets beskjutning av mål i Syrien fortsätter samtidigt som rebeller uppges förbereda en offensiv mot Jarablus. Men kurdiska styrkor har också ögonen på den IS-kontrollerade staden.

Hundratals syriska rebeller, som stöds av Ankara, uppges ha samlats på den turkiska sidan av gränsen i väntan på order om att inleda en attack mot den syriska gränsstaden Jarablus, som kontrolleras av Islamiska staten (IS).

– Varje dag kommer grupper av soldater från Syrien via en hemlig passage till en turkisk bas där de samlas och förebereder ett angrepp mot Jarablus, sade en rebellkälla nyligen till nyhetsbyrån Reuters.

Genom att ta kontrollen över Jarablus skulle rebellstyrkorna kunna förhindra ett kurdiskt angrepp mot staden. Nyligen drev den USA-stödda kurdisk-dominerade styrkan SDF ut IS från Manbij, omkring tre mil söderut.

Oro för kurdisk framryckning

Ankara har länge varnat för de kurdiska styrkornas territoriella framsteg i norra Syrien. I SDF ingår YPG-milisen, som i Turkiets ögon är en terroristgrupp. Men USA – Ankaras allierade i kampen mot IS – anser att de kurdiska grupperna har en viktig roll i det arbetet.

– Den turkiska beskjutningen i Syrien syftar till att förhindra att trupper uppbackade av kurder avancerar från Manbij till Jarablus, säger Rami Abdul Rahman, chef för det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, till nyhetsbyrån AFP.

Turkiet har i två dagar beskjutit såväl IS-mål som YPG-mål i norra Syrien. Flera turkiska gränsstäder uppges ha träffats av granater från den syriska sidan under tisdagen, och de turkiska styrkorna har svarat med artilleri mot Jarablus. I måndags riktades den turkiska elden bland annat mot YPG:s positioner kring Manbij.

Oklart om bröllopsdåd

Den senaste turkiska beskjutningen inleddes efter självmordsdådet vid ett bröllop i Gaziantep i Turkiet i helgen, då över 50 personer dödades.

Inledningsvis uppgav turkiska myndigheter att ett barn med kopplingar till IS utförde dådet, men premiärminister Binali Yildirim säger nu att de uppgifterna var felaktiga och att man inte har en aning om vem som låg bakom.

Från kurdiskt håll har Turkiet anklagats för att använda sig av kampen mot IS som en dimridå för attacker mot PKK-gerillan i Turkiet och Irak, och nu också mot YPG i Syrien.

Evakuerad stad

Turkisk polis uppmanade senare på tisdagen invånare i Karkamis när den syriska gränsen att lämna staden efter beskjutning, rapporterade CNN Türk enligt Reuters.

Karkamis, som ligger mittemot Jarablus på den syriska sidan, utsattes för två granatanfall tidigare på dagen. Turkisk militär besvarade elden mot IS-mål i norra Syrien.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset