Andreas Granqvist, till höger, bär Sveriges kaptensbindel mot Nederländerna.
Andreas Granqvist, till höger, bär Sveriges kaptensbindel mot Nederländerna.

Ingen träningsmatch före första tävlingsmatchen.Men lagkaptenen Andreas Granqvist är inte orolig – nya förbundskaptenen Janne Anderssons idéer har nått fram.– Jag tycker att vi har fått en otrolig tydlighet i hur vi ska anfalla och hur vi ska försvara, säger Granqvist inför tisdagens VM-kval mot Nederländerna.

"Tydlighet". Det har varit det överlägset mest återkommande ordet bland spelarna i det svenska fotbollslandslaget när de har försökt beskriva nya förbundskaptenen Janne Anderssons arbete under den första, veckolånga, landslagssamlingen.

Det går att läsa in dels som kritik i bristen på tydlighet under förra förbundskaptenen Erik Hamrén och dels i hur tydlig Andersson och hans nya ledarstab de facto är i förberedelserna.

Efter att förra lagkaptenen och fixstjärnan Zlatan Ibrahimovic slutat i landslaget har Andreas Granqvist av Andersson fått förtroendet att bära kaptensbindeln.

Mycket taktikträning

Den 31-årige mittbacken beskriver, på måndagens presskonferens, processen som blågult har varit och är mitt uppe i.

– Det är en ny förbundskapten, nya idéer i hur vi ska spela fotboll. Vi har haft mycket taktisk träning för att sätta allt så snabbt som möjligt. Vi är inte 100 i allt, precis som Janne säger, men vi har fått en bra inblick i hur han vill att vi ska spela och hur vi ska agera på planen.

– Jag tycker att vi har fått en otrolig tydlighet i hur vi ska anfalla, hur vi ska försvara.

Granqvist fortsätter:

– Janne är otroligt tydlig på träningarna och i teorierna i hur vi ska spela och hur vi ska agera i olika situationer.

"Kommit ganska långt"

Han får frågan om det går att beskriva vad just "tydligheten" innebär och menar att det varit extra viktigt när landslaget valde att enbart träna och inte spela någon träningsmatch före VM-kvalmatchen mot Nederländerna.

– Tydligheten betyder hur vi ska försvara oss som ett lag, hur vi ska anfalla som ett lag, vilka spelvägar vi söker när vi har bollen. Hur vi ska agera mot motståndarna – deras styrkor och hur de anfaller mot oss. Så att alla vet hur vi ska förflytta oss, hur vi agerar i kontringar, när vi vinner bollen, hur vi ska hota dem och så vidare. Det är en tydlighet.

– Vi vet grunderna i hur vi vill spela och hur vi vill försvara och det kommer vara otroligt viktigt. Jag tycker att vi har kommit ganska långt på så här kort tid.

Hur långt räcker det då mot Nederländerna? Granqvist håller med förbundskapten Andersson om att det hade varit optimalt att kunna både spela match och ha en lång träningsperiod.

Men:

– Det känns som att vi är redo. Vi är inte 100 procent där, men vi är tillräckligt redo för att göra en bra prestation i morgon (tisdag).

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset