”Alltid rött alltid rätt”, skrålade Joakim Thåström under punkeran. Då var det den politiska färgen det gällde. Kapten Röd å andra sidan har inte valt artistnamn efter sina politiska åsikter, det är hans egen hårfärg som fått bestämma. Metro Students läsare Jonas Persson fick träffa kaptenen backstage under Siesta-festivalen.
 
Vad var det som fick dig att skriva reggaemusik och inte rock eller pop?
– Från början var jag inne på svensk hiphop, jag försökte mig på att rappa men jag sög hårt. Jag skämdes när jag hörde det. Jag lyssnade på hiphop och de låtarna jag tyckte mest om var låtar där reggaeartister gästade. Så jag följde upp dem och på den vägen är det. 
 
I en av dina låtar sjunger du: ”Maten på mitt bord kommer inte från stim”. Går det att leva på musiken som svensk reggaeartist?
– Ja, men det är väldigt få förunnat. Det beror på att vi spelar live så mycket som vi gör. 
 
Tror du att du har bättre vokabulär än de flesta?
– Nej, jag tror jag har sämre vokabulär än de flesta. Jag själv skulle inte se mig som en ordsmed, jag får nästan presentationsångest av att skriva ett sms på telefonen. Att jag själv skriver texter nu är lite ironiskt. Jag skulle vilja krångla till det och skriva mer metaforiska texter, men å andra sidan har det nog också gjort att jag fått till väldigt raka texter. Det är väldigt naket att skriva på svenska eftersom alla förstår vad du säger.
 
Har du varit duktig på att rimma hela ditt liv eller är det något du utvecklat med tiden?
– Nej, det har jag aldrig tänkt på innan jag började skriva. När jag skriver kommer jag först på ett rim för att sedan skriva runt det. Det är lite som att svarva, man skalar av och skalar av tills det finns något kvar som man kan stå för.
 
Hur har priserna "Årets Artist" och "Årets liveakt" påverkat din musikkarriär?
– Jättemycket, plötsligt fick folk som inte lyssnat på mig tidigare upp ögonen för mig. De kanske aldrig skulle lyssnat på en artist som mig annars. Det ett kvitto på hur engagerade mina lyssnare är och det blir jag helt rörd av, det är en fet peppning.
 
Vad inspirerar dig idag?
– Min omgivning, mina vänner och öden runtomkring. Jag känner mig som en tvättsvamp som går runt och suger upp allt omkring mig.
Om du skulle göra något annat inom underhållning, vad skulle du göra då? – Film. Det är som musik, man skildrar öden som inte skulle kommit fram annars. Jag vill tala och förmedla för vänner som faller undan och inte kommer fram annars.
 
Ditt namn, Kapten röd, kommer det från dina politiska åsikter eller din hårfärg?
– Det kommer från min hårfärg, jag kallades ofta för Röd Björn och Björn Röd. Men jag ville tillskriva mig själv lite auktoritet, Kapten, BOOM! Kapten Röd!
 
Har du någonsin tvivlat på din musikkarriär?
– Ja, det gör man sjukt mycket hela tiden. Man ifrågasätter det man gör och om det har någon betydelse. Det är en del av hela artisteriet att ifrågasätta sig själv. Jag har lärt mig att det inte behöver vara negativt.
 
Vad gör dig riktigt glad?
– Att var i studion och göra musik med mina vänner. Jag är en riktig studionörd. Det är där jag sitter och hänger med mina polare, gör beats och riddims.
 
Om du fick göra ett samarbete med vilken artist som helst, vem skulle det bli?
– Håkan Hellström, absolut. Det är en av Sveriges bästa låttextförfattare. Men jag skulle också vilja samarbeta med Peps Persson. 
 
Loreen tog ställning för folket i Azerbaijan. Skulle en möjlighet att hjälpa människor få dig att ställa upp i Melodifestivalen?
– Nej, den arenan är ingenting för mig. Alla har sin plats och jag tror att alla har ett par skor som passar. De skorna måste man hitta. Det Loreen gör är grymt bra, att en artist som hon står emot etablissemanget och jobbar för människors rättigheter är fett, men Melodifestivalen är för tv. Det är för mycket kameror för mig. Den musikgenren jag älskar är reggae, inte musiken i Melodifestivalen.
 
Om du fick förändra en sak i världen idag, vad hade det varit?
– Den trångsynta högerextrem­ismen som verkar växa sig stark i Europa. Den är en dålig förutsättning för att världen skall bli jämlik. 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset