Henrik Sedin blir lagkapten i World Cup-laget som nu inlett sitt träningsläger i Göteborg. På torsdag är det match mot Finland i Helsingfors.
Henrik Sedin blir lagkapten i World Cup-laget som nu inlett sitt träningsläger i Göteborg. På torsdag är det match mot Finland i Helsingfors.

Efter senaste säsongen fick Henrik Sedin pris för bäst ledaregenskaper i NHL. Nu blir han lagkapten i World Cup – och väljer enkla ord för att beskriva sin ledarstil.– Jag är mig själv. Man får lita på att de valt en för det.

När tänkte lagkaptenen Henrik Zetterberg tvingades lämna återbud till World Cup på grund av skada, utsågs i stället Henrik Sedin till uppdraget.

– Hans erfarenhet är ovärderlig i en turnering som denna, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Centern Henrik Sedin har varit lagkapten i sin NHL-klubb Vancouver sedan 2010. Men detta är något annat.

– En jättestor ära, och kul i ett sånt här gäng där alla är i stort sett stjärnor där borta, säger Henrik Sedin.

"Kunde valt många"

I juni fick han ta emot King Clancy Memorial Trophy, som ges till den spelare i NHL som visat bäst ledaregenskaper på och utanför isen. Om man får tro honom själv är Henrik Sedin en kapten som främst leder genom att vara förebild.

– Jag försöker visa på isen och göra mitt bästa på träning. Sen kanske man måste kliva fram lite mer i ett ungt lag, som vi haft i Vancouver de senaste åren. Men här finns många stora spelare som är vana vid stora matcher. De kunde valt många olika till lagkapten, tycker Henrik Sedin.

Bröderna Henrik och Daniel Sedin är vana att spela i samma kedja, och får sannolikt Loui Eriksson som tredje länk i World Cup. Trion har trivts bra ihop tidigare i ett VM, och nu har Eriksson dessutom flyttat till "Sedinarnas" Vancouver.

– Vi har ännu aldrig spelat med varandra på liten is, påpekar Henrik Sedin.

– Men vi är alla tre ganska smarta spelare, som inte lever på varken snabbhet eller styrka. Vi läser spelet och hittar varann bra ute på isen. Det märktes redan nu på första träningen, säger Henrik Sedin strax efter World Cup-lagets premiärträning i Scandinavium.

Eriksson vid mål

Loui Eriksson ger en liknande beskrivning.

– Sedinarna är väldigt smarta spelare. De gillar att göra lite småpassningar här och där, och är väldigt bra på att "rulla runt" i anfallszon. För mig är det bara att försöka hitta en bra position, hålla mig mycket framför mål och hjälpa till i alla situationer, säger Eriksson.

En annan trio som ser ut att kunna bli en World Cup-kedja är Filip Forsberg, Nicklas Bäckström och Patric Hörnqvist. Ett naturligt val när Henrik Zetterberg saknas, enligt förbundskaptenen.

– Två spelare som vinner mycket andrapuckar. Filip med sin förmåga att sätta pucken i nät. Så får "Bäckis" briljera med pucken, som han gör, säger Rikard Grönborg.

Viktiga roller

Han tycker sig ha en god bild av de olika spelarna i truppen ska användas.

– Sen gäller det att hitta kemi. Framförallt gäller det att spelarna har roller, och vet vilka minuter de ska spela, säger Rikard Grönborg.

En tredje kedja kan vara Gabriel Landeskog, Carl Söderberg och Richard Rakell.

– Den har tyngd och är jobbig att möta. De kommer att få även defensiva uppgifter, säger Grönborg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset