Jenni Asserholt. Arkivbild.
Jenni Asserholt. Arkivbild.

Damkronornas lagkapten Jenni Asserholt väljer att tacka nej till landslagsspel.HV-stjärnan tog beslutet sedan hon nobbats ledighet från ett landslagsläger och sedan petats som lagkapten. Förbundskaptenen Leif Boork ångrar inte sitt beslut:– Nej, det gör jag inte.

Därmed står två av Damkronornas mest tongivande spelare utanför landslaget. Tidigare i somras petades backen Emma Eliasson, vald till årets spelare förra säsongen, från Leif Boorks landslag.

På måndagen avslöjade Dagens Nyheter att Jenni Asserholt, en av silverhjältarna i OS 2006 och med 235 spelade landskamper, valt att tacka nej till landslagsspel.

Anledningen var att hon nobbades ledighet från ett landslagsläger. Jenni Asserholt valde ändå att avstå och fick sedan veta att hon petats som lagkapten.

"Tar på statusen"

Då tog hon beslutet att säga nej till landslagsspel och avbryta sin satsning mot OS i Sydkorea om knappt 18 månader.

– Jag tror inte kaptensbiten enbart var skälet, det är ofta flera samverkande saker och den fanns med i bilden. Det är ett hedersuppdrag och det tar kanske på statusen att bli bortplockad, säger Boork till TT.

Enligt Boork var inte hennes avhopp från det tidigare landslagslägret skälet till att hon petades som kapten.

– Nej, det var för att hon hade väldigt mycket skador i fjol och inte spelade lika bra i Damkronorna som hon gjort tidigare. Vi ville att hon skulle få fokusera på sig själv och komma tillbaka i ordning, säger Boork.

Striktare hållning

Förbundskaptenen har fått kritik för att vara för hård i sitt ledarskap – något han slår bort.

– Vi har inte tagit medalj sedan 2007 och vi har legat på ungefär samma position i rankingen, mellan fjärde och sjunde plats, och oavsett vilka namn som har varit med så har det inte blivit bättre. Jag anser att man har kompromissat för mycket i några grundläggande frågor tidigare med etablerade spelare. Nu har vi striktat till det och ställer hårdare krav.

TT: Kommer du att jobba för att Asserholt och Eliasson kommer tillbaka eller är det upp till dem själva?

– Jag vill inte låsa dörrarna i något fall, men ska jag göra någon värdering så är den mer på glänt i Jenni Asserholts fall än i Emma Eliassons.

Damkronorna möter Finland i tre landskamper den här veckan, den första i Luleå på torsdag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset