Karam Ghazzi, som Metro tidigare skrivit om, demonstrerade i dag mot sitt utvisningsbeslut utanför Migrationsverket. Karam som växt upp i Syrien ska utvisas till Libanon - där han inte känner någon.

Jean Ghazzi/Privat

Karam Ghazzi och medlemmar från bland annat S:t Petrus scoutkår och Sveriges ortodoxa scoutkårer demonstrerade i dag utanför Migrationsverket mot deras beslut att utvisa Karam Ghazzi till Libanon, trots att han är född i Syrien. 

Metro har tidigare skrivit om Karam Ghazzi som kom till Sverige 2012. Han är född i Aleppo, Syrien, där han växte upp och engagerade sig i   scoutkår och kyrka. Men enligt de syriska medborgarlagarna ”ärvde” han sin pappas libanesiska medborgarskap, trots att han aldrig bott i det landet. 

När kriget kom flydde Karam till Sverige med sina föräldrar och när de ansökte om asyl visade de sina libanesiska pass. Alla tre har fått avslag på asylansökan eftersom de inte anses vara skyddsbehövande – de är i myndighetens ögon inte från Syrien. 

LÄS MER: Karam föddes i Syrien men ska utvisas till Libanon 

För att demonstrera mot utvisningsbeslutet demonstrerade Karam och scoutkåren där han är ledare, S:t Petrus Syrisk ortodoxa scoutkår, i dag utanför Migrationsverkets lokaler i Solna för att uppmärksamma dem på hans situation. 

– Det var fantastiskt, det var så många som kom och som hjälpte till för att genomföra det, säger han till Metro. 

Ledande personer från Scoutvärlden och studieförbundet Bilda överlämnade ett brev till Migrationsverket där de vädjar om att låta honom stanna i Sverige.  Under tiden som demonstrationen pågick kom personal ut från Migrationsverket. 

– Jag är jätteglad, jag tror att hon var någon slags chef och jag är glad att jag fick prata med henne. Jag hoppas att hon kanske kan göra något för att hjälpa mig, säger han till Metro. 

LÄS MER: Kriget i Syrien på 105 sekunder

En namninsamling mot hans utvisning har i nuläget fått in totalt över 1400 underskrifter som kommer att lämnas in till Migrationsverket.

– Nu får vi se vad som händer. Vi gör allt vi kan göra och just nu är allt bra, det är så många människor som vill hjälpa mig och som vill jobba för det här. Det visar att det fortfarande finns bra människor i den här världen. 

Karam Ghazzi vill gärna få uppehållstillstånd i Sverige så att han kan gå SFI och sedan starta ett nytt liv här.

– Jag kom inte hit för att sitta inomhus och få pengar från staten, säger han till Metro. 

LÄS MER: Ekonomen Emy, 25 flydde från Syrien: "Började från noll igen"

Jean Ghazzi/Privat

En banderoll som användes under demonstrationen. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset