Migranter från Centralamerika försöker klättra över gränsen mellan Mexiko och USA.
Migranter från Centralamerika försöker klättra över gränsen mellan Mexiko och USA.

I helgen möttes migranter som försökte ta sig över gränsen mot USA med tårgas. Under hösten har det rapporterats om en ”karavan” med tusentals flyktingar på väg mot USA:s gräns. Metro guidar dig till vad som hänt.

Vad hände i helgen? 

Runt 5 000 migranter har nått Tijuana i Mexiko efter en resa på cirka 4 000 kilometer.

Under söndagen utbröt våldsamma sammandrabbningar mellan migranterna och USA:s gränspolis.

LÄS MER: Fortsatta demonstrationer i Paris: Polisen använder tårgas

Ett hundratal har nu försökt korsa gränsen mellan Tijuana och San Diego. Enligt de senaste rapporterna har USA:s gränspolis använt tårgas mot migranterna.

Enligt Förenta staternas tull- och gränsbevakning själva tog man till tårgas för att skydda sin personal.

 

Varför flyr de?

Den större delen av karavanen kommer från Honduras som är ett av världens våldsammaste länder.

Droghandel och gängkriminalitet har lett till att oskyldiga hamnat i mitten av konflikterna. Enligt statistik från FN lever över 60 procent av befolkningen i fattigdom.

LÄS MER: Right Livelihood-priset delas ut till fängslade saudier

Många har därför valt att lämna landet och söka sig till USA i hopp om ett bättre liv. Många människor i El Salvador och Guatemala lever i fattigdom. Flera har anslutit sig till karavanen från Honduras för att försöka ta sig över gränsen mellan Mexiko och USA.

Vad säger USA?

President Donald Trump gick tidigt ut och sa att USA inte kommer släppa in någon som försöker ta sig in i landet olagligt. Man har även lagt ansvaret på Mexiko att avhysa migranterna.

Donald Trump har skickat ut flera tusen soldater till gränsen för att hjälpa tull- och gränsbevakning och se till att ingen tar sig in i landet. Rapporter har nämnt allt mellan 5 000 – 9 000 soldater, men ingen exakt siffra har bekräftats.

LÄS MER: Fyra delar av Sveriges valsystem kritiseras av observatörer

På Twitter har Donald Trump även hotat med att helt stänga gränsen mellan USA och Mexiko.

 

Vad säger Mexiko?

I många städer i Mexiko där karavanen passerat har människorna erbjudits mat, kläder och annan hjälp.

I Tijuana möttes karavanen av protester. Hundratals demonstranter tågade genom staden och höll upp skyltar med budskap som ”Nej till invasionen”.

Efter söndagens händelse där omkring 500 personer försökte ta sig förbi gränspolisen och in i USA säger nu myndigheter i Mexiko att dessa personer ska deporteras.

Tijuanas borgmästare, Juan Manuel Gastélum Buenrostro, gick även ut på Facebook den 23 november och sa att Tijuanas medborgare inte kommer betala för migranternas uppehälle i landet.

Washington Post rapporterade tidigare att USA och Mexiko kommit överens om att migranterna ska stanna i Mexiko tills deras asylärenden prövats i USA. Något som Mexikos inrikesminister Olga Sánchez Cordero förnekat.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset